"Barack Obama a demokrata jelölt!"

2008. május 7. - 15:32 | Külföld
Barack Obama lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje a novemberi amerikai elnökválasztáson - így értékelte a keddi előválasztási forduló eredményét az NBC televízió.

Az elnökjelöltségért folyó küzdelem még nem ért véget, több vezető internetes hírportál is azonban szinte tényként kezeli, hogy Obama lesz az, aki megküzd John McCainnel, a Republikánus Párt jelöltségének várományosával.

"Most már tudjuk, ki lesz a demokrata jelölt" - állapította meg Tim Russert, az NBC washingtoni irodavezetője.

Győzelem?

Barack Obama amerikai elnökjelölt-aspiráns nagy arányú győzelmet aratott Észak-Carolinában pártbeli riválisa, Hillary Clinton felett a keddi, demokrata párti előválasztáson, Indiana államban pedig az utóbbi jelölt győzött, de nagyon szűk többséggel a szavazatok majdnem teljes feldolgozottsága alapján.

A szavazókörzetekben leadott voksok 99 százalékának feldolgozása alapján Obama Észak-Carolinában a voksok 56 százalékát szerezte meg, míg Clinton 42 százaléknyit. Az eredmény felidézi Obama előválasztási diadalmenetét a déli, nagy arányban feketék lakta államokban.

Indianában 99 százalékos feldolgozottság után két százalékpontos a fekete politikus hátránya: Clinton 51, Obama 49 százalékot szerzett, ami alig több mint 22 ezer szavazatos többséget jelent a több mint 1,2 millió leadott szavazatból.

A két állam összesített eredménye szerint Obama legkevesebb 94, Clinton pedig legalább 75 delegátus szavazatát szerezte meg. Tizennyolc küldött szavazatának sorsa még nem dőlt el, mindenesetre a fekete politikus bizonyosan tovább növelte előnyét az egykori first ladyvel szemben, és közelebb került ahhoz, hogy a Demokrata Párt első fekete elnökjelöltjévé válasszák az augusztusi elnökjelöltállító pártkongresszuson.

(MTI/parameter)