Visszaállítaná a határellenőrzést az olasz igazságügyi miniszter

2008. május 12. - 10:21 | Külföld
Ismét bevezetné az ellenőrzést Olaszország határain a Schengen-övezetből érkezők számára az új római igazságügyi miniszter a bűnözés és az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó biztonsági intézkedések részeként.

A Roberto Maroni által felvázolt intézkedéscsomag bűncselekménynek minősítené és négy évig terjedő börtönnel sújtaná az illegális bevándorlást - írták a vasárnapi olasz újságok.

A külföldiek betelepülését ellenző Északi Liga politikusa indítványait a következő napokban esedékes kormányülésen terjeszti elő, és Silvio Berlusconi miniszterelnök csütörtökön hivatalba lépett, konzervatív kormánya várhatóan az első rendeletek között fogja jóváhagyni azokat.

Maroni egyik legtöbb vitát kiváltó javaslata, hogy kezdjenek tárgyalásokat azoknak a kötelezettségeknek a felfüggesztéséről, amelyek abból fakadnak, hogy Olaszország is tagja a schengeni térségnek. Az Európai Unió 27 tagállamából 24 csatlakozott az övezethez, amelyben az utazók ellenőrzés nélkül léphetik át az országhatárokat.

A római kormány lépése főként a romániai bevándorlók és a kelet-európai romák ellen irányul, akiket bűnöző életmóddal vádolnak Olaszországban.

Az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott Románia nem tartozik ugyan a schengeni térséghez, de állampolgárai az egyezményhez csatlakozott más országokon keresztül mégis bejuthatnak ellenőrzés nélkül Olaszországba - állítják az olasz hatóságok. A schengeni rendszer kizárólag közrendészeti és nemzetbiztonsági okokból teszi lehetővé az úti okmányok ellenőrzésének helyreállítását, amivel néhány tagállam élt is már nemzetközi csúcstalálkozók vagy más, nagy érdeklődéssel kísért rendezvények esetén.

A bevándorlás korlátozását szolgálja Berlusconi új külügyminiszterének, Franco Frattininak ötlete is, aki legális úton szerzett, minimális jövedelem felmutatását követelné meg a bevándorlóktól, beleértve a más EU-tagországokból érkezőket is.

Róma új polgármestere - a Berlusconival szövetséges, jobboldali Nemzeti Szövetség politikusa - 20 ezer "bűnöző" illegális bevándorló kiutasítását és a zömében romániai romák lakta, engedély nélkül kiépült táborok felszámolását ígérte.

Olaszországban becslések szerint több mint 500 ezer romániai él, s a római hatóságok azt állítják, hogy számuk drámaian megugrott az utóbbi egy évben.

Az Il Sole-24 Ore című lap úgy értesült, hogy további lépésként tervezik a kiutasítás megkönnyítését is. Igazságügyi téren az eddiginél súlyosabb büntetést helyeznének kilátásba egyes bűncselekményekért, köztük lopásért, magánlaksértésért, szándékos károkozásért, családon belüli erőszakért, valamint szexuális bűncselekményekért.

(MTI/parameter)