Kiskorúak, figyelem! Se sör, se bor, se pálinka...

2008. május 14. - 20:04 | Külföld
Katarína Tóthová és Ľudmila Mušková ĽS-HZDS-es képviselőasszonyok jóvoltából júliustól "besúgók" fogják jelenteni a 18 évnél fiatalabbak alkoholfogyasztását. Tanároknak, igazgatóknak, orvosoknak kötelező az együttműködés, de a kihágásokat minden jóérzésű polgár jelentheti a helyi önkormányzatnál.

A bírságokat minden településen a helyi önkormányzat szabja ki. Első alkalommal, amikor a kiskorú gyereket alkoholfogyasztáson kapják, a szülőnek 1000 koronás büntetést kell fizetnie. Ha a kihágás megismétlődik, az önkormányzat a delikvens fiatalt kitilthatja a város szórakozóhelyeiről, kocsmáiból. A szabad ég alatt sem fogyaszthatnak alkoholt a ksikorúak.

Viliam Novotný, az SDKÚ-DS képviselője azt nyilatkozta, a törvény rosszul van megírva és sok esetben pontatlan. A törvény eredetileg a 17 éven aluliak alkoholfogyasztását tiltotta volna, és engedélyezte volna a szülőkkel elfogyasztott aperitif elfogyasztását, ám az SNS jóvoltából a korhatárt felemelték 18 évre, az aperitifet is "betiltották", valamint nem csak a városi, hanem az állami rendőröknek is jelenteni kell a szabálysértéseket.
Továbbá a 15 éven aluliak este 9 óra után szülői felügyelet nélkül ezentúl nem tartózkodhatnak szórakozóhelyeken, bárokban, vendéglőkben. Ezt Berényi József MKP-s képviselő javasolta, majd javaslatát el is fogadta a parlament.

A jelenlegi szlovák törvények nem tiltják a kiskorúak alkoholfogyasztását, csupán az alkohol 18 éven aluliaknak való eladását. A törvényjavaslatot 77 kormánypárti képviselő, és két MKP-s képviselő, Berényi József és Bastrnák Tibor szavazták meg. A törvényt még alá kell írnia a köztársasági elnöknek, ha ezt megteszi, már júliustól hatályba léphet.

(parameter)