Újabb MKP-botrány – az Alkotmánybíróság elmarasztalta az Országos Tanács alelnökasszonyát

2008. május 14. - 18:33 | Külföld

Meneszti-e Stubendek Mártát az MKP vezetése, ha bebizonyosodik a választási csalás? Ez a kérdés most már alaposan megnehezíti az MKP vezetésnek dolgát. Az Alkotmánybíróság május 14-én meghozott döntése értelmében ugyanis távoznia kell posztjáról a rimaszombati járásbeli Rimaszécs polgármesterének.

A szóban forgó polgármester, Stubendek Mária egyben az MKP Országos Tanácsa alelnöki posztját is betölti. A helyhatósági választások eredményét törlő döntést május 14-én, zárt tárgyaláson hozta meg a bírói tanács, Milan Ĺalík alkotmánybíró elnökletével.

A 2006-os helyhatósági választások eredményét egy magánszemély panaszát vizsgálva kezdték el tárgyalni. Az Alkotmánybíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

A döntés részletes indoklását csak az érintett felek tájékoztatása után hozzák majd nyilvánosságra.

Az sem mellékes, hogyan fog viszonyulni az MKP elnöke a most posztjáról távozni készülő Stubendek Márta ügyéhez, az OT alelnökasszonya ugyanis Csáky Pál kitüntető bizalmát élvezte ez idáig.

A párt alapszabálya keményen ítéli meg az ilyen helyzeteket. Amennyiben bebizonyosodik, hogy MKP-s politikus választási csaláshoz folyamodott, akkor azonnali kizárás fenyegeti. Rimaszécsen a 2006. december 2-án lezajlott helyhatósági választásokon Stubendek Márta lett a település polgármestere, a helyi képviselő-testületbe kilenc jelöltet választottak meg. Az önkormányzatban és a településen a polgármesterasszonynak erős ellenzéke volt, főleg olyan, korábban MKP szimpatizánsok részéről is, akik éppen miatta nem vállalták a párttagságot.

Rimaszécs közel kétezres lélekszámú nagyközség, becslések szerint a lakosságának mostanra már több mint a kétharmada roma, az ő szavazataik pedig minden választáskor döntő befolyással bírnak a végeredményre. Egy MKP-s polgármesterrel mindenesetre kevesebb van, ha a választási csalás is bebizonyosodik, az újabb szégyenfolt lesz az MKP mundéron.

GEMMA