Magyar-szlovák örökségvédelmi együttműködés

2008. május 16. - 17:33 | Külföld
Műemléki helyreállítások, közös kiállítások, tanulmányutak és konferenciák szerepelnek a magyar és a szlovák örökségvédelmi intézmények együttműködési megállapodásának idei munkatervében, melyet Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke és Katarina Kosová, a Pamiatkovy Úrad főigazgatója írt alá csütörtökön Pozsonyban - tájékoztatta a KÖH pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a KÖH és szlovák társintézménye, a Pamiatkovy Úrad a közös dokumentációs tevékenység keretében folytatja az országaik területén található középkori premontrei kolostorok felmérését, valamint a bodrogközi települések örökségi értékleltár-programjának további előkészítését.

A két intézmény együttműködik a szlovákiai Nagykövesd-Templomhomok románkori templomának kutatásában, melynek során a magyar fél szakmai konzultációval, levéltári kutatással, laboratóriumi vizsgálatokkal, illetve technikai eszközök kölcsönzésével segíti a kutatást.

A megállapodás kitér közös műemlék-helyreállítási munkákra is: a KÖH segíti a tótkomlósi egykori evangélikus népiskola épületének helyreállítását, megvizsgálja az épület műemléki értékeit, és ennek függvényében elindítja annak műemlékké nyilvánítását, míg a szlovák fél segítséget nyújt a felújítás előkészítéséhez.

Folytatódik a füleki vár és a borsi Rákóczi-kastély felújítási programja, melyhez a két fél továbbra is szakmai támogatást nyújt - tájékoztat a közlemény.

A tervekben szerepelnek együtt előkészített kiállítások is. A középkorban a Szepességben működő Gaal család harangöntő műhelyéről szóló, 2009-ben megrendezendő közös tárlathoz - a két örökségvédelmi intézmény munkatársainak közreműködésével - a visegrádi Mátyás király múzeum szakemberei végeznek kutatásokat. A munka kiterjed majd a középkori harangöntő műhely fellelhető harangjaira és keresztelő medencéire vonatkozó felmérésekre és helyszíni kutatásokra is.

A megállapodás szerint idén a KÖH Örökség Galériájában mutatják be a szlovák társintézmény Középkori kolostorok Szlovákia területén című kiállítását - áll a közleményben.

(MTI)