Begurulnak a szerbek: hazahívják cseh nagykövetüket

2008. május 23. - 14:02 | Külföld
Szerbia hazahívta prágai nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy a cseh kormány a hét közepén elismerte Koszovó független államiságát.

A kínai hírügynökség belgrádi hírét Prágában egyelőre nem erősítették meg. A külügyi szóvivő azonban értésre adta, hogy pénteken délelőtt várják a minisztériumba a szerb nagykövetet, aki hivatalos reagálást nyújt át a Koszovó elismerését jelentő cseh diplomáciai lépésre.

"A szerb nagykövet ma (péntek) délelőtt válaszlevelet ad át a minisztériumnak annak kapcsán, hogy a Cseh Köztársaság szerdán bejelentette Koszovó függetlenségének az elismerését" - közölte újságírókkal Zuzana Opletalová, külügyi szóvivő.

Megjegyezte, hogy Prága már a cseh döntés nyilvánosságra hozatala előtt tájékoztatta erről Belgrádot. "A szerbek gondolkodási időt kértek a válaszra. Arra számítunk, hogy ezt a választ most megkapjuk" - pontosított Opletalová.

Prágai diplomáciai források szerint Vuk Jeremic szerb külügyminiszter úgy döntött, hogy Vladimir Veres, prágai szerb nagykövetnek a tiltakozó jegyzék hivatalos átadása után 48 órán belül el kell hagynia állomáshelyét, s vissza kell térnie Szerbiába konzultációra.

A cseh politikai színpad sem egységes ebben a kérdésben, sőt maga a kormánykoalíció is megosztott. Korábban Václav Klaus államfő nyíltan ellenezte Koszovó önállóságának elismerését. A cseh ellenzék szerint Koszovó elismerése jelentősen megronthatja Prágának és Belgrádnak az egykori csehszlovák-jugoszláv viszonyra épülő, korábban hagyományosan jó kapcsolatait.

(MTi)