Az alkoholstop után jöhet a szerencsejátékok tiltása

2008. május 26. - 15:13 | Külföld

Pavol Minárik független honatya szerint a fiatalok védelméről szóló törvényt – amely értelmében a pedagógusoknak, önkormányzatoknak és községi rendőröknek kötelessége feljelenteni az alkoholizáló 18 éven aluliakat – ki kellene egészíteni a pénznyerő automaták tiltásával, a gépek üzemletetési körének szigorításával.

Annak ellenére, hogy 18 éven aluliaknak tilos a pénznyerő automatákon játszaniuk, a klubokban, kocsmákban senki sem ellenőrzi őket – mondta mai sajtótájékoztatóján Minárik, ex-KDH-s politikus. Azt reméli, miután a parlament elfogadta a fiatalok védelméről szóló törvényt, az ő szigorítási javaslata is átmegy. Elképzelése szerint csak a kaszinókban lehetne játszani, és az önkormányzatok helyi érvényű általános rendeletekben tiltanák meg a fiatalkorúaknak, hogy automatákon játszanak.

„Tudom, hogy ez nehéz az önkormányzatoknak, de széleskörű összefogásra van szükség a fiatalok védelme érdekében“ – mondta a független politikus, miközben emlékeztetett arra, hogy a 2005-ben elfogadott szerencsejátékokról szóló törvény életbelépését követően 40%-kal csökkent a játékgépekbe dobott éves összeg. Minárik kifogásolja, hogy Szlovákia az egyik legliberálisabb ország szerencsejátékok terén.

A franciaországi példát tartja követendőnek, ahol csak a kaszinókban vannak nyerőautomaták, és az emberek nem játszhatnak állandó lakhelyükön.

SITA