Tagad, de kollégái nevében szégyelli magát a budapesti tüntetéseken bevetett rohamrendőr

2008. május 27. - 15:10 | Külföld

Tagadta bűnösségét, de szégyellte a 2006. október 23-ai tüntetéseken történteket egy rebiszes rendőr a Fővárosi Bíróság katonai tanácsának keddi tárgyalásán ismertetett vallomása szerint. "Szégyellem mások nevében magamat" – vallotta V. Csaba, akit bántalmazással vádolnak.

A vádlottat és társait 2006. október 23-án napközben a Parlamentnél, majd az Astoriánál tartott Fidesz-nagygyűlés követően a Bajcsy-Zsilinszky útnál vetették be, estefelé pedig a kőrúton és a Blaha Lujza térnél a Rákóczi úton. A vádlott vallomása szerint puskából gumilövedékekkel lőtt a parancsnokai által kijelölt rendbontókra, akik követ és Molotov-koktélt dobtak a rendőrökre, csúzliból pedig acélcsapágyakat lőttek rájuk. Később viszont "káosz lett, saját belátásunk szerint használtuk a fegyvert, (...) rögtönzések voltak" – vallotta a rendőr.

A Blaha Lujza téren lévő Blaha sörözőnél a vádlott vallomása szerint a rendőrök részéről "felesleges", "egyoldalú" bántalmazás történt, melyre a civilek nem adtak okot. A hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolt rendőr vallomásában többször megismételte, hogy nem kíván válaszolni arra a kérdésre, kik bántalmazták a civileket. Több sértett tanú a tárgyaláson ismertetett vallomása szerint a söröző panorámaablakán át látták, ahogy vonul a tömegoszlatást végző rendőrsorfal az utcán. Aztán egyszer csak féltucatnyi rendőr berontott a helységbe, durva káromkodások közepette kivezették az ott lévő körülbelül húsz- vendéget az utcára, ahol szabályos "vesszőfutást" kellett elszenvedniük.

Az egyik sértette elmondta: a sörözőben elővette a személyi igazolványát, de a rendőrök meg sem próbálták igazoltatni őket. A rendőrök egy csoportja kettős sorban állt fel, a civileknek köztük kellett kúszva-mászva elhaladniuk, és eközben záporoztak rájuk az ütések, rúgások, gumibotcsapások. A sértettek csak rendőrcsizmákat láthattak, képtelenek voltak azonosítani az elkövetőket. Az egyik tanú vallomása szerint mintha azt hallotta volna egy rendőrtől, talán tiszttől: "Nem ütni, ne bántsd!" De a "vesszőfutás" csak folytatódott, sok rendőr pedig nézte a történteket.

Több sértett kórházba került. Egyiküket, miközben a szemüvegét kereste a földön, annyira megütötték az arcán, hogy 30 százalékos maradandó látáskárosodást szenvedett, egy másik sértettből gumilövedékeket kellett kioperálni.

A bíróság ismertette több rendőr tanú vallomását is, ám azokban nem volt utalás arra, hogy bármi említésre méltó történt volna a Blaha sörözőnél.

Az október 23-i tüntetések kapcsán hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolt rendőr büntetőpere tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa előtt.

MTI