Bedöglött az űrvécé, és bokor sincs...

2008. május 28. - 13:29 | Külföld
Bedöglött a nemzetközi űrállomás egyetlen vécéje, a legénység pedig nemigen találhat bokros teendőinek bokrot, így még sóvárabban várja a Discovery űrsikló hétfőre tervezett érkezését.

A segítség persze nem vízvezeték-szerelő mesterből áll majd, hanem csupán szerszámokból. A Nemzetközi Űrállomáson ugyanis a meglévő eszközökkel nem sikerült megjavítania a személyzetnek a 7 éves orosz vécét. Az illemhely már a múlt hét óta "gyengélkedik", de szerencsére csak a folyó ügyek elintézéséért felelős része. A készülék korábban is elromlott már egyszer, de nem ilyen hosszú időre.

A legnagyobb gondot a vécéjavító-szerszámok felfuvarozása jelenti. A Discovery rakományát már nagyon gondosan "kigrammozták" és elhelyezését is optimálisan kiegyensúlyozták, így nem könnyű helyet szorítani a szerszámoknak.

Orosz részről tanácstalanok a hibát illetően

Az űrállomás legénysége azért nincs teljesen piszoár nélkül: a Szojuzba járnak át, mármint a Földre visszajuttatandó űrkabinba. Csakhogy a végtelen űrön kívül mindennek van határa, a Szojuz vécéjének tároló- és feldolgozókapacitása is véges. A legénység így szükség szülte vészvécével próbálkozik: egy műanyagzsákszerű gyűjtőtartályt rögzítettek a lerobbant vécéhez.

(MTI/parameter)