Tilos üzletelni a feketelistán szereplő terrorista szervezetekkel

2008. május 29. - 11:35 | Külföld

"Feketelistát" készített és hozott nyilvánosságra az európai terrorista szervezetekről és személyekről a cseh kormány. "Cseh állampolgároknak ezekkel a szervezetekkel és személyekkel tilos üzletelni vagy vállalkozni" – jelentette be csütörtökön Prágában Jan Málek, a pénzügyminisztérium szóvivője.

A cseh kormány által már jóváhagyott intézkedés a hivatalos közlönyben való megjelenés után azonnal életbe lép. A rendelkezés megszegése esetén magánszemélyeket négy, míg cégeket akár 50 millió koronás pénzbüntetésre is ítélhetik.

A cseh "feketelistán" szerepel például a baszk ETA, néhány írországi félkatonai szervezet vagy a hírhedt olasz Vörös Brigádok. Megtalálhatóak benne az ETA vezetői is, egyebek között Alberdi Uraanga vagy Apaolaza Sancho.

A rendelkezés célja, hogy a terrorizmus elleni harc terén összehangolja a cseh álláspontot a Európai Unió többi országának álláspontjával, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2001-ben elfogadott terroristaellenes határozatával. "A kormányrendeletnek általános az érvényessége, elsősorban a külkereskedelmet, a nemzetközi üzleteket, pénzügyi tranzakciókat és a tőkepiacot érinti. A cseh állami szervek közül a pénzügyminisztériumon kívül különösen a vámhivatalok és a Cseh Nemzeti Bank, illetve általában a pénzintézetek érintettek" – fejtette ki Málek.

Az Európai Uniónak a terrorizmus elleni harc terén nincs lehetősége központilag büntetni a rendelkezéseket megsértőket, ezért ezt a jogkört az egyes tagállamok vették át. Az EU mint szervezet szankciókat csak az unión kívüli szervezetek, illetve személyek esetében hozhat.

"A lista, amely rövidesen felkerül a kormány, illetve a pénzügyi tárca honlapjára, nyilvános és nyitott, s bármikor kibővíthető, illetve módosítható. A hivatalos közlönyben is megjelenik" –közölte a pénzügyminisztériumi szóvivő.

Kokes János, MTI