Újra ellenőrzés a határon

2008. június 1. - 12:15 | Külföld
A labdarúgó Európa-bajnokság idejére ma éjféltől Ausztria egy hónapra visszaállítja határain az ellenőrzést, szúrópróbaszerű okmányellenőrzésre kell számítani.

A 366 kilométer hosszú magyar-osztrák határszakaszon lévő 22 határátkelő helyen ismét felszerelték a sorompókat, így Hegyeshalomnál is. Az osztrák rendőrség három csoportba sorolta a határátkelőket. Az egyik kategóriába azok tartoznak, melyek nagy forgalmat bonyolítanak, itt folyamatosan ellenőrizik az átmenő forgalmat, de az okmányokat csak szúrópróbaszerűen vizsgálják. Ebbe a kategóriába tartozik a hegyeshalmi átkelő is.

A második csoportba az ideiglenes határátkelők kerülnek, ahol mobil csoportok csak bizonyos időközönként vizsgálják majd az átlépőket. Ezeknél az átkelőknél az adott helyzet figyelembe vételével döntenek az ellenőrzés időtartamáról.

A harmadik kategóriába a turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára megnyitott átkelők tartoznak, ezeken az átkelőkön szúrópróbaszerű, spontán ellenőrzés lesz. Az átkelőhelyek közötti zöldhatáron is ellenőrzésre kell számítani.

Magyarországra belépéskor szabadon átjárható marad a határ. Az ellenőrzés célja, hogy semmi ne veszélyeztesse Ausztria és Svájc által közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságot, illetve hogy kiszűrjék mindazokat, akik nem kívánatosak az eseményen.

(MTI/parameter)