Clinton nem lép vissza

2008. június 3. - 19:29 | Külföld

Hillary Clinton kampánystábja közölte, hogy a volt first lady kedd este, az utolsó demokrata előválasztások után nem lép vissza az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemtől. Tetőfokára hágott az izgalom a demokrata jelöltség sorsával kapcsolatban: hamarosan eldőlhet, hogy melyik szenátor írhat történelmet, Hillary Clinton lesz vajon az első női vagy Barack Obama az első fekete elnökjelölt?

A CNN hírtelevízió hétfői értesülése után az AP hírügynökség is olyan információt közölt kedden, hogy Clinton kedd este New Yorkban nagy valószínűséggel bejelenti visszalépését. Ezt a hírt látszott megerősíteni Terry McAuliffe, a volt first lady kampányfőnöke, aki az NBC televíziónak kedden úgy nyilatkozott: Clinton visszalép, ha riválisa, Barack Obama eléri a bűvös számot, az elnökjelöltséghez szükséges 2118 szavazatot. "A volt first lady gratulálni fog neki és jelöltként fogja szólítani" – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy ha Obama már kedd este eléri a bűvös számot, Clinton kész-e a visszalépésre, kijelentette: igen.

McAuliffe véleménye szerint Clinton nem fog harcolni a Demokrata Párt ügyrendi bizottságának döntése ellen a michigani delegátusok ügyében. Clinton kifogásolta, hogy a bizottság vasárnap az ő kárára osztotta el a korai előválasztási időpont miatt megbüntetett állam küldötteit. Clinton szerint 4 delegátussal több járna neki. A kampányfőnök azt mondta: nem értenek egyet a döntéssel, de nyilvánvalóan nem fognak harcot vívni 4 delegátusért.

Obama támogatóinak köre kedden is bővült: James Clyburn dél-karolinai kongresszusi képviselő bejelentette, hogy őt támogatja. Az afro-amerikai Clyburn felszólította azokat a képviselőtársait, akik még határozatlanok, hogy kövesség példáját.

Az MSNBC értesülése szerint Clinton kampánytörzse közölte, hogy a volt first lady az elkövetkező napokban igyekezni fog saját oldalára állítani a még hezitáló szuperdelegátusokat. Az a fő érve, hogy ő lenne az erősebb jelölt a novemberi elnökválasztáson.

Az MSNBC számítása szerint Obamának 35, Clintonnak 198 hiányzik a jelöltséghez szükséges 2118 szavazatból. A keddi montanai és dél-dakotai előválasztási fordulóban 16, illetve 15 kötött delegátust osztanak ki arányos alapon az aspiránsok között, Obamának tehát nyilvánvalóan további szuperdelegátusok támogatására lesz szüksége, hogy kihirdethesse győzelmét. A keddi előválasztások közép-európai idő szerint szerdán hajnalban zárulnak.

MTI