Éhezteti az állam a megyéket

2008. június 3. - 18:46 | Külföld

A megyéknek minden állami adóbevételből részesedniük kellene, nem pedig a magánvállalkozóktól inkasszált adónyereségből számítanák ki a bevételeiket. Ezt Milan Belica, Nyitra megye elöljárója jelentette ki a nyolc megyefőnök ma délutáni találkozóját követően.

A megyeelnökök szerint az lenne kívánatos, ha az önkormányzatok bevételei nem csak a közvetett adókon múlnának. Elképzeléseik szerint össze lehetne kötni az állami és az önkormányzati kasszát. Így amennyiben növekedne az állami költségvetés, akkor az megmutatkozna megyei szinten is, azaz, nőne a megyei önkormányzatok bevétele.

Nagy előnye lenne ennek a kölcsönösségnek, hogy a megyék nem függenének a mindenkori kormány kénye-kedvétől, és nem csak a természetes személyek adójától függenének.

A megyék jelenleg nem tudják kompenzálni az adóbevételek esetleges csökkenését, míg az állam más adónem bevezetésével képes erre.

A megyei és települési önkormányzatok jelenleg a természetes személyek adójából kapnak részesedést. Ezen kívül az önkormányzatok szedik az ingatlanadót.

SITA