Mianmar: nem engedték be a segélyszállítmánnyal megrakott amerikai hadihajókat

2008. június 4. - 16:59 | Külföld
Az amerikai haditengerészet segélyszállítmánnyal megrakott hajói utasítást kaptak arra, hogy csütörtökön hagyják el Mianmar vizeit, miután az ázsiai ország katonai vezetése nem adott engedélyt arra, hogy a májusi ciklon túlélő áldozatai megkaphassák az így rendelkezésre bocsátott amerikai segítséget.

Timothy Keating tengernagy, a Csendes-óceánon állomásozó amerikai erők főparancsnoka utasította az Essex hadihajó vezette hajórajt, hogy hagyja el Mianmar felségvizeit, miután tizenötödször is sikertelenül kértek engedélyt. A hajók eredetileg egy nemzetközi hadgyakorlat keretében tartózkodtak a térségben.

A mianmari állami média közölte: félő, hogy a segítség révén az Egyesült Államok meg akarja szállni az országot, és meg akarja szerezni olajkészletét. A kormányzó tábornokok még a szomszédos baráti országoknak is megtiltották, hogy katonai helikoptereket használjanak a segélyek célba juttatására, pedig az Iravádi folyó deltájának egyes részeit csak légi úton lehet megközelíteni. Emiatt a segélyszervezetek arra kényszerülnek, hogy sokkal nagyobb költséggel béreljenek polgári repülőgépeket szerte a világban.

Az amerikai hadihajók távozásával e hajók helikopterflottája sem használható fel segélyszállításra - közölte bangkoki sajtóértekezletén Paul Risley, az Élelmezési Világprogram (WFP) ószóvivője.

Az ENSZ úgy becsüli, hogy a ciklon következtében mintegy 2,4 millió mianmarinak nincs elegendő élelme, megfelelő hajléka, nem részesül a szükséges orvosi ellátásban. A kormány közlése szerint a természeti katasztrófában 78 ezren haltak meg, további 56 ezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

(MTI/nol.hu)