Miroslav Jureňa: Összefogunk Magyarországgal is

2008. június 4. - 11:29 | Külföld
Az Európai Unió illetékes szakemberei az elmúlt hónapban hozták nyilvánosságra az új agrártámogatási tervezetüket, amely nagy vitát és jelentős ellenállást váltott ki több érdekelt országban.

Az új modell célja az, hogy elsősorban azokat a mezőgazdasági termelőket támogassák, akik rugalmasan tudnak alkalmazkodni a piaci körülményekhez, s környezetkímélő tevékenységet folytatnak.

A tervek szerint 2015-től megszűnne az egyes tagországok tejkvótája, s csökkenne a nagy gazdaságok támogatása is. Ez a megszorítás azokra a mezőgazdasági nagyüzemekre vonatkozna, amelyek jelenleg évi 300 ezer eurónál nagyobb támogatást kapnak. Az ő támogatásuk hét év múlva 45 százalékkal kevesebb lenne. Ám a nagy felzúdulás miatt ez a csökkentés valószínűleg csak 9 százalékos lesz, de még ez sem biztos.

A Paraméter érdeklődésére Mroslav Jureňa volt agrárminiszter, neves szakember elmondta, hogy Szlovákia elsősorban a jelentős befolyással rendelkező tagállamokkal, Németországgal és Franciaországgal, továbbá Magyarországgal kíván összefogni a tervezet elfogadása ellen, ahogy az már az uniós bortörvény módosítása során sikerült. Az exminiszter hazai és külföldi kollégáival együtt abban bízik, hogy közös erővel visszautasítják az agrárium támogatásának jelentős csökkentését célzó uniós elképzeléseket.

-lav