Čaplovič: gazdagok lesznek a pilisszentkereszti szlovákok

2008. június 6. - 18:18 | Külföld
"Gazdagok" lesznek a pilisszentkereszti szlovákok - jelentette ki pénteken Pozsonyban Dušan Čaplovič szlovák miniszterelnök-helyettes, arra reagálva, hogy a magyar kormány bejelentette: 80 millió forintot ad a Pest megyei szlovák többségű faluban három hónapja folyó vita rendezésére, azzal a céllal, hogy abból ott új Szlovák Házat építhessenek.

A szombaton Pilisszentkeresztre látogató Čaplovič nem tudta számszerűsíteni, milyen összeggel járul majd hozzá a szlovák kormány a terv kivitelezéséhez, de Robert Fico kormányfő korábban azt ígérte: ha a magyar kormány ad pénzt, akkor a szlovák kormány is ugyanannyit ad a pilisszentkereszti szlovákoknak.

Miután a település önkormányzata más helyre akarta költöztetni a falu Szlovák Ház néven ismert középületéből a szlovák kisebbség szervezeteit, Pozsony diplomácia szintre vitte az ügyet, minek következtében az egyébként is megromlott magyar-szlovák államközi viszony újabb kedvezőtlen fordulatot vett.

Tovább rontotta a kétoldalú kapcsolatokat, hogy a szélsőségesen magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák kormánypárti politikus, Ján Slota "magyar lovasbohócnak" nevezte Szent Istvánt, s ettől Robert Fico kormányfő ugyanúgy nem volt hajlandó elhatárolódni, ahogy Slota más sértő, rendszerint nyomdafestéket alig tűrő stílusban megfogalmazott kijelentésétől sem. Slota kis híján 750 ezer koronát gyűjtött össze a pilisszentkereszti szlovákoknak, akik azonban a pénzt nem fogadták el, mondván: pártoktól nem fogadnak el anyagi segítséget. A pénz végül a Matica Slovenská nevű szlovák hazafias kulturális intézmény alapítványának közvetítésével került a Pilisszentkereszti Szlovák Kisebbségi Önkormányzat számlájára.

Az összeget szombaton a Matica Slovenská képviselői még egyszer, jelképesen is átadják.

Ha a magyar kormány 80 milliójához a szlovák kormány valóban ugyanennyit ad, a Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttól (SNS) származó 747.439 koronával együtt az új pilisszentkereszti Szlovák Ház felépítésére 166 millió forintot költhetnek.

(MTI)