Orbán Viktor bízik Fodor Gáborban

2008. június 9. - 17:32 | Külföld

Orbán Viktor levélben tárgyalásra hívta Fodor Gábort, az SZDSZ új elnökét. A Fidesz elnöke hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, akkor megvan a szükséges számú szavazat a parlament felosztatásához, ami az előrehozott választások előfeltétele. Fodor Gábor a levélről annyit mondott, hogy megkapta, de tartalmáról nem beszélt.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta: az MSZP-t kivéve mindenkinek érdeke - beleértve az SZDSZ-t is -, hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak, ez pedig előrehozott választások nélkül nem megy. Hozzátette: előrehozott választások akkor lehetségesek Magyarországon, ha a parlament a jelen lévő képviselők több felének igen szavazatával feloszlatja önmagát. A Fidesz elnöke azt mondta: e tárgyban írt levelet Fodor Gábornak, az SZDSZ új elnökének, "aki ha úgy gondolja, ismerteti majd a levél tartalmát".
"Valóban kaptam levelet és ezzel a párbeszéd elkezdődött" - mondta újságíróknak Fodor Gábor hétfőn a parlamentben. Hozzátette, hogy minden pártelnökkel találkozót tervez és a levélre válaszolni fog. Az SZDSZ szombaton megválasztott elnöke több kérdésre nem válaszolt, így a levél tartalmáról sem árult el semmit.

Orbán Viktor úgy vélte, abban az esetben, ha az SZDSZ valóban ellenzéki pártként viselkedik a jövőben, és hozzájárul a parlament önfeloszlatásához, akkor megvan a szükséges számú szavazat hogy ez bekövetkezzen. “Az a kérdés, hogy az SZDSZ bölcsessége és bátorsága meddig terjed" - mondta a Fidesz vezetője.
A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva reménytelennek tartotta, illetve rendkívül csekély esélyt adott annak, hogy az SZDSZ visszamegy a koalícióba, és minden folytatódik, úgy ahogyan eddig, csak másképp hívják majd miniszterelnököt. "Ennél sokkal jobb véleménnyel vagyok az SZDSZ új elnökéről. Nem hiszem, hogy a cégér vagy a homlokzat átfestésével beérné" - jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint az SZDSZ kiírná magát a politikából, ha "visszasündörögne" a koalícióba.

MTI