Nukleáris bakik a Pentagonnál, avagy miért rúgtak ki két minisztert?

2008. június 10. - 12:24 | Külföld

Oroszország a jelek szerint nukleáris fegyverzetének fejlesztésére összpontosít, és ezért egyre fontosabb fenntartani az Egyesült Államok nukleáris arzenálját - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter hétfőn. Egyre nagyobb szüksége lesz az Egyesült Államoknak a jövőben nukleáris fegyverekre, hogy elrettentse a támadástól lehetséges ellenségeit - jelentette ki Robert Gates a Virginia állambeli Langley légitámaszponton tett látogatása alkalmával, a légierő tisztjei előtt.

Oroszország nukleáris fegyverzetének fejlesztésére összpontosít a hagyományos haderő helyett - mondta Gates.

A Bush-kormányzat védelmi minisztere mindezt az amerikai légierő legfőbb katonai és civil vezetőjének példátlan, egyidejű leváltását magyarázva fejtette ki. Gates még múlt csütörtökön közölte, hogy elfogadta Michael Moseley vezérkari főnök és Michael Wynne légierőért felelős miniszter lemondását, mivel a Pentagon belső vizsgálata végső soron őket tette felelőssé azért, hogy a légierőnél régóta fellazult a fegyelem az atomfegyverek kezelése terén, és a helyzetet immár egy évtizede nem tudták orvosolni. Helyükre a tárcavezető hétfőn Norton Schwartz tábornokot, illetve Michael Donleyt javasolta kinevezni.

A Pentagon márciusban számolt be arról, hogy két éve tévedésből Tajvanra szállítottak atomrakéta-alkatrészeket. Egy wyomingi katonai légi bázisról 2006-ban szállt fel és Tajvanon landolt egy repülőgép négy olyan gyújtószerkezettel a fedélzetén, amelyet nukleáris töltet hordozására képes interkontinentális ballisztikus rakétákhoz gyártottak. A gépnek helikopter-akkumulátorokat kellett volna szállítania. A gyújtószerkezetek "eltévedése" a második olyan napvilágra került eset volt az utóbbi évekből, amikor a Pentagon atomrakéta-alkatrészeket rossz helyre irányított.

MTI, -para

Címkék: fegyverkezés