John McCain jelöltségét támogatja hajdani vietnami börtönőre

2008. június 25. - 15:50 | Külföld
Váratlan helyről kapott támogatást John McCain, az amerikai republikánusok elnökjelöltje, a vietnami háború hőse: egykori vietnami börtönőre mondta el a BBC-nek, hogy ha megtehetné, rá szavazna.

Tran Trong Duyet Haiphong városából nyilatkozott a brit közszolgálati rádiónak, és "barátjának" nevezte az egykori hadifoglyot, bár ugyanakkor cáfolta McCain állítását, miszerint a vietnami börtönévek során kínvallatást alkalmaztak vele szemben.

A ma 71 éves szenátor az amerikai haditengerészet pilótájaként vett részt a vietnami háborúban. Repülőgépét 1967-ben Hanoi fölött lelőtték, ő maga súlyosan megsebesült, ezt követően pedig öt és fél évet töltött vietnami börtönökben.

"Nem tudom, mit szólna, ha viszontlátna" - mondta az egykori börtönőr, aki felelevenítette, hogy annak idején "gyakran szó esett közöttünk a háborúról, arról, hogy igazságos vagy sem". - "Igen őszinte ember, nagyon konzervatív és nagyon hű országához és annak ideáljaihoz" - jellemezte hajdani foglyát, akinek pályafutását, mint elmondta, azután is érdeklődéssel követte, hogy McCain hazatért országába.

Duyet ma nyugdíjas, az idők változásának jeleként hobbiját ma a szalontáncok jelentik. A vietnami férfi "jó szerencsét" kívánt egykori foglyának a Fehér Házért folytatott versenyben.

Hozzátette azért, hogy "természetesen az amerikaiak avatkoztak be Vietnamban és sok embert öltek meg, de most már túl akarunk lépni a múlton. Barátomnak tekintem már John McCaint, mert sokat tett az országaink közötti kapcsolat helyreállításáért, és ha elnök lesz, még többet fog tenni a kapcsolatok további erősítéséért."

Duyet határozottan cáfolta McCain állítását, miszerint megkínozták a börtönben. "Sohasem kínoztuk meg, ebben nem mond igazat. De megértem: azért hazudik az amerikai választóknak, hogy elnyerje támogatásukat az elnökválasztásokon."

(para/mti)