Bomba Angyalföldön - Tízezer embert költöztetnek ki

2008. július 16. - 18:13 | Külföld
A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: az amerikai gyártmányú, 500 kilogrammos bombát a Tatai utca 82. számú társasháznál találták egy építkezés során.

A rendőrség egy kilométeres körben már lezárta az utakat, a lakóházakat kiürítik - közölte Kormos Endre.

A Tahi és a Béke utat, valamint a Tatai és az Országbíró utcát lezárták a forgalom elől.

Kormos Endre hozzátette: a rendőrség becslése szerint 6-8 ezer embernek, de az is elképzelhető, hogy akár tízezer embernek is el kell hagynia az otthonát, amíg a tűzszerészek vizsgálják a bombát.

A kiürítésben a rendőröknek segítséget nyújtanak a tűzoltók, a polgárőrök és a polgári védelem, valamint a vízművek és a gázművek szakemberei. A bombát egy szervizakna ásása során találták a munkások.

A BKV 20-as és 30-as gyors autóbuszait elterelik - közölte a közlekedési társaság fődiszpécsere. A forgalmi korlátozás más járatokat nem érint.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint egy amerikai, GP típusú robbanóeszköz került elő a föld alól. Ha a bombatest gyújtószerkezetet is tartalmaz, akkor a hatástalanítás csak a környék kiürítését követően kezdődhet meg, és az több óráig, akár estig is eltarthat.

Legutóbb május közepén, két egymást követő napon találtak hasonlóan súlyos bombákat Budapesten. Először egy több száz kilogrammos, majd egy egytonnás világháborús bomba került elő a XI. kerületi Infopark építkezésén. A bomba miatt akkor mintegy 3-4 ezer embert kellett kimenekíteni a helyszínről és a környékről, a forgalmi korlátozás még az érettségi írásbeli vizsgákat is megzavarta, ugyanis sok vizsgázó nem jutott el az iskolákba.

A szerkezetek hatástalanítása és elszállítása miatt két kilométeres körzetben lezártak minden utat, a Lágymányosi és a Déli összekötő vasúti hidat is, szünetelt a HÉV- és a hajóközlekedés is, ezért Dél-Budán mindkét napon kaotikussá vált a közlekedés. A többórás tűzszerészi vizsgálat után a közlekedés csak estére tért vissza a megszokott rendbe.

(mti)