Radikálisok és a nacionalisták bénítják a szerb parlamentet

2008. július 21. - 14:34 | Külföld

A radikálisok és a nacionalisták obstrukciója lehetetlenné tette a szerb parlament munkáját, ezért a házelnök bezárta a törvényhozás ülését azzal, hogy a parlament egy munkanapja 4 millió dinárjába kerül az adófizetőknek, s már 16 milliót pazaroltak el érdemi munka nélkül.

A parlamenti munka ellehetetlenülésében meghatározó szerepe van annak, hogy a szerb szocialisták, akik a májusi választás után sokáig a radikálisokkal és a nacionalistákkal egyezkedtek, végül a demokrata táborral állapodtak meg kormányalakításban, s már azt is bejelentették, hogy a volt partnereikkel írásban megkötött szerződést felrúgva Belgrádban szintén a demokratákhoz szegődnek.
Az új szerb parlament érdemi tevékenysége eddig abban merült ki, hogy megválasztotta saját tisztségviselőit, két héttel ezelőtt pedig az ország kormányát. Törvénykezéssel még nem foglalkozott, azt a múlt héten kezdte volna el, de a Szerb Radikális Párt (SRS) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) vezette koalíció megakadályozta ebben.

Három nap alatt mindössze a parlamenti ülés napirendjében sikerült megállapodni. Ez utóbbi ugyancsak komoly vitákat váltott ki, mivel szerepel benne a Koszovóval kapcsolatos állami politikáról szóló határozat, az EU-val kötött és komoly belpolitikai ellentéteket szülő Stabilizációs és Társulási Egyezmény, valamint az Oroszországgal aláírt gázegyezmény jóváhagyása. A képviselők múlt pénteken abban állapodtak meg, hogy változtatnak a sorrenden, s a várhatóan a legélesebb vitákat kiváltó koszovói határozatot hagyják utoljára.

Ezek után hangzott el Vuk Jeremic külügyminiszter bejelentése, amely a Koszovót elismerő EU-országokban dolgozó s tiltakozásból hazahívott nagykövetek állomáshelyükre való visszatéréséről szólt, s ürügyet szolgáltatott az újabb obstrukcióhoz. A hétfői ülés ennek a "kapitulációs" lépésnek a radikális és nacionalista ostorozásával kezdődött, majd újból előkerültek a házszabálysértésekkel kapcsolatos kifogások.

Ezek után rendelt el kéthetes szünetet Slavica Djukic Dejanovic házelnök azzal, hogy a parlament egy munkanapja 4 millió dinárjába kerül az adófizetőknek, s már 16 millió dinárt pazaroltak el érdemi munka nélkül. Az elnök azt is értésre adta, hogy reméli, a következő tizenöt nap folyamán megalakul a belgrádi városvezetés, polgármestert választanak, s a befejezett tényekről talán mégsem lesz kedvük parttalan vitát folytatni a képviselőknek.

Fazekas László, MTI