EU: Bulgáriát büntetik, Romániát figyelmeztetik

2008. július 24. - 14:26 | Külföld

Korrupció és pazarló gazdálkodás miatt felfüggesztette több száz millió euró támogatás folyósítását és visszavonta két kormányzati ügynökség jogát uniós pénzalapok kezelésére tegnap az Európai Bizottság.

Nem hozott eredményeket a magas szintű korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem Bulgáriában, és a bizottságnak lépnie kellett az adófizetők pénzének védelme érdekében - indokolta az intézkedést az európai uniós alapok kezeléséről készült friss jelentés. Elégedetlen az Európai Unió Románia teljesítményével is a korrupció elleni küzdelem terén egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint.

Az EU-hoz szintén 2007-ben csatlakozott Bulgáriától eltérően azonban Romániát nem sújtotta szankciókkal az Európai Bizottság. A jelentés hangsúlyozza, hogy Romániának többet kell tennie a felső szinteken tapasztalható korrupció ellen.

"A felső szintű korrupció kiirtásához világos konszenzusra van szükség, az összes parlamenti erő konszenzusára" - jelentette ki Johannes Laitenberger bizottsági szóvivő.

MTI, -para
Címkék: EU, uniós támogatás