Kéttonnás bomba Ferencvárosban, reggel 9 órakor kezdődik a kiürítés

2008. július 29. - 08:44 | Külföld

A kerületi védelmi bizottság késő éjjel befejeződött ülésén kidolgozott terv értelmében egy kilométeres körzetben minden utat lezárnak, a lakosságot kitelepítik.

Az akcióban mintegy 500 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember vesz részt. Lezárják az Illatos út - Soroksári út - Boráros tér - Ferenc körút - Üllői út által körülhatárolt területet úgy, hogy a Petőfi híd, a Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból igénybe vehető. A kiürítéssel kapcsolatban a 217-0763, és a 217-1609 ügyfélszolgálati telefonszámokon lehet érdeklődni.

A lezárás a Ferenc körutat és a Petőfi hidat nem érinti, de a hídlejáróknál nem lehet majd lekanyarodni. A zárás az Illatos út - Soroksári útig tart, Csepelről a Kvassay utat teljesen lezárják, a Belváros felé nem lehet majd közlekedni. Tömegközlekedés 11 óráig lesz a lezárt területen annak érdekében, hogy az emberek biztonságban elhagyhassák ezt a részt.

A kiürítésre váró körzetben mintegy 16 ezer embernek van bejelentett lakcíme, közel kétezer ember 60 éven felüli. Az egy kilométeres körzetbe eső kórházakat, így a Szent László és a Szent István kórházat, valamint a kardiológiai intézetet értesítették, de a kiürítés a kórházi épületeket nem érinti. Ugyanakkor a Mester utcában lévő rendelő kedden nem fogad beteget, zárva lesz. Arra kérték a kórházak vezetését, ha súlyos beteg érkezik hozzájuk, fogadják, de a nagyobb műtéteket lehetőleg halasszák el.

A Telepy utca 17. és a Bakáts tér 12. szám alatt található két általános iskolában befogadó helyeket alakítottak ki, ahol 200-200 ágyat helyeznek el. A polgári védelem emberei reggel 8 órára kiszállítják az ágyakat és a takarókat, valamint ásványvizet is biztosítanak az oda betérőknek. A befogadó helyeken, az orvosok mellett, pszichológusok is lesznek, hogy szükség esetén segítséget tudjanak nyújtani.

A tűzszerészek tájékoztatása szerint a reggel kilenc órakor kezdődő területzárás várhatóan késő estig tart.

MTI, -para