Ártalmatlan volt a ferencvárosi óriásbomba

2008. július 30. - 01:26 | Külföld
Nem volt veszélyes az az óriásbomba, amely miatt kedden több ezer embert kellett kitelepíteni Budapest IX. kerületében, a robbanószerkezetet ugyanis már a második világháború idején hatástalanították.

A német gyártmányú, SB 1000 típusú, aknahatású bombatestben nem volt gyújtószerkezet - mondta el Hajdu Gábor ezredes, tűzszerész parancsnok a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kedd este.

A tűzszerészeknek másfél méter mélyre kellett leásniuk, hogy kiemelhessék a szerkezetet. A bombatestet Sződligetre, a tűzszerészeti telepre szállították, ahol egyszerű vashulladékként kezelik - tette hozzá a parancsnok.

Hajdu Gábor elmondta, a második világháború ideje alatt és után gyakori volt, hogy a lehullott bombákat a helyszínen elföldelték vagy hatástalanították, aztán egyszerűen ott hagyták.

A Magyarországon eddig fellelt világháborús bombák 98 százaléka éles volt, ezért nem volt hiábavaló a mostani jelentős készültség és óvatosság - indokolta a rendkívüli intézkedések elrendelésének szükségességét.

(mti/para)