Holokauszt-tagadó történész tartott előadást Budapesten

2008. augusztus 1. - 17:43 | Külföld
Budapesten, a New York-i magyarok templomában David Irving, a holokausztot tagadó brit történész tartott előadást. Az esemény bírálta az MSZP.

Az MSZP szerint több helyen összeér az újfaszista szélsőjobb és a parlamenti jobboldal, és ennek az együttműködésnek a polgári körök adnak terepet – mondta a hír kapcsán a szocialista Szabó Zoltán.

Szabó Zoltán szerint felmerül a gyanú, hogy Hende Csabának, a Polgárok Házát fenntartó Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriuma elnökének, fideszes képviselőnek a feladata az, hogy ezt az összeköttetést fenntartsa. „Meddig engedi Orbán Viktor, a Fidesz, hogy egyes politikusai együttműködjenek az újnáci csoportokkal“ – tette fel a kérdést.

Szabó Zoltán közölte: a New York-i Szent István templomot gyakran használja a Hóka Ernő nevével fémjelzett szélsőjobboldali csoportosulás, amely szorosan együttműködik az ottani polgári kör vezetőjével, Szilágyi Ákossal. A New York-i polgári kör és a kuruc.info honlapja azonos szerverről működött - jegyezte meg.

Az amerikai magyar templom olasz származású tiszteletese azonnal elhatárolódott a rendezvénytől, mondván nem tudta, milyen eseménynek biztosítanak helyet.

Irvinget a holokauszt tagadása miatt a bécsi bíróság 2006-ban három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, kitiltották Ausztriából, és nem kívánatos személy Kanadában, Olaszországban, valamint Németországban. A brit történész tavaly járt Magyarországon, és a Hegedűs Loránt református lelkész vezette Szabadság téri templomban tartott könyvbemutatót.

MTI/para