Egy cseh lap szerint Csehország is adott fegyvereket Grúziának

2008. augusztus 13. - 12:07 | Külföld

Csehország jelentősen hozzájárult Grúzia felfegyverzéséhez. Az utóbbi két évben Csehország volt az, amely a legtöbb tankot, ágyút és rakétavetőt szállította Grúziába - írja a Právo című prágai baloldali lap szerdán orosz forrásokra hivatkozva.

 

Oroszország azzal vádolja Grúziát, hogy éppen tankokkal és rakétavetőkkel gyilkolt meg nagyszámú civil lakost Chinvaliban. A cseh külügyminisztérium a fegyverkivitel kommentálását azzal utasította el, hogy annak engedélyezése nem a tárca, hanem az ipari és a kereskedelmi minisztérium hatáskörébe tartozik.

A Právóban közölt orosz kimutatás szerint Csehország az utóbbi két évben 120 darab régebbi, T-54/55 típusú és 55 darab T-72 típusú tankot, 36 ágyút, 25 aknavetőt szállított Grúziának. A T-72-es harckocsik, az ágyúk és az aknavetők jelenleg a cseh hadsereg legmodernebb fegyverei közé tartoznak.

A második legnagyobb fegyverszállító e forrás szerint Ukrajna volt. E két országon kívül még az Egyesült Államok, Bulgária, Magyarország, Görögország, Izrael és Bosznia szállított nagyobb mennyiségű eszközt Grúziába. A Právóban közölt táblázat szerint Magyarország 66 páncélozott szállító járművet szállított a grúz hadseregnek.

A cseh fegyverkivitel értéke Grúziába 2003-ban 1,3 millió euró, 2006-ban több mint hatmillió, míg 2007-ben 13,244 millió euró volt - nyilatkozta a lapnak Tomás Bartovsky, az ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője. A cseh fegyverek 99 százalékát a grúz hadseregnek adták el.

Az illetékes cseh hatóságok már 2002-ben és 2003-ban engedélyezték a cseh hadsereg orosz gyártmányú SU-25 típusú katonai vadászgépeinek eladását Grúziának. A Právo azt állítja, hogy ma ezek a vadászgépek alkotját a grúz légierő gerincét.

MTI/para