Szaakasvili "hazardőr" lenne?

2008. augusztus 16. - 15:13 | Külföld

Gerhard Schröder volt német kancellár "hazardőrnek" nevezte Miheil Szaakasvili grúz elnököt egy szombati interjúban, egyben óvott attól, hogy Grúziát gyorsan felvegyék a NATO-ba.

A Der Spiegel című hetilap internetes oldalán megjelent interjúban a volt kancellár, a tervezett keleti-tengeri orosz-német gázvezeték felügyelőbizottságának elnöke úgy vélte, hogy a grúz NATO-csatlakozás a legújabb fejlemények fényében a "távoli jövőbe tolódott".

Schröder üdvözölné az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) dél-oszétiai és abháziai békefenntartói küldetését, és helyeselné ebben Németország részvételét is. Ha viszont a misszió kifejezett orosz hozzájárulás nélkül jönne létre, "nem szeretnék ott egyetlen német katonát sem látni" - tette hozzá.

A volt német kancellár meggyőződését fejezte ki, hogy Oroszország a Kaukázusban nem törekszik területek bekebelezésére. Úgy vélte, hogy a közelmúltbeli események miatt nem kellene felmondani a Berlin és Moszkva közötti stratégiai partnerséget. "Oroszország démonizálása nem vezet sehova. Oroszország Európa része" - szögezte le.

MTI/para