Berágtak az oroszokra a német kereszténydemokraták

2008. augusztus 18. - 12:29 | Külföld

A német-orosz stratégiai partnerség felülvizsgálatát sürgette a kormányon lévő német Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy német lapban hétfőn megjelent nyilatkozatában.

"Alapvetően felül kell vizsgálni a Németország és Oroszország közötti stratégiai partnerséget", amely az 1998-2005 közötti vörös-zöld kormányzat hagyatéka - jelentette ki Erwin Huber a Passauer Neuen Presse című újságnak.

"Moszkva nagyhatalmi politikájával új helyzet állt elő" - mondta. Oroszország egy olyan katonai hatalom képében mutatkozik, amely nem ismeri el a vele szomszédos államok szuverenitását, ezt pedig az Európai Unió nem nézheti tétlenül - fűzte hozzá.

Gerhard Schröder, az említett szociáldemokrata-zöld koalíció miniszterelnöke éppen a német-orosz viszony megromlásától óvott a hét végén megjelent, vele készült interjúban. A kaukázusi konfliktus miatt a német kormánynak nem szabad megkérdőjeleznie az Oroszországgal fennálló stratégiai partnerség koncepcióját - mondta a volt kancellár, aki jelenleg a Balti-tenger alatti német-orosz gázvezetéket építő, az orosz Gazprom vezette konzorcium felügyelőbizottságának elnöke.

Huber szerint a volt miniszterelnök az efféle nyilatkozatokkal gyengíti a Nyugat pozícióját. Aki a Gazpromnak dolgozik, jobb lenne, ha, a jövőben hallgatna, amikor Oroszországot érintő téma kerül szóba - üzente Schrödernek a CSU vezetője.

MTI/para