Fegyveres tanárok Texasban

2008. augusztus 18. - 09:31 | Külföld

Fegyvert viselhetnek a tanárok egy texasi iskolában. Az Egyesült Államokban a macsó és cowboy kultúrájáról híres Texas az első állam, ahol egy városka iskolájában felfegyverkezhetnek a tanárok.

A Texas északi részén található Harrold vezetése a napokban döntött úgy, hogy a tanárok lőfegyvert hordhatnak maguknál, rejtve, az esetleges lövöldözések elleni védekezésül - írta a Houston Chronicle című lap.

A nyári szünet után, az új tanévben tehát már fegyverrel járhat az osztályokba tanítani a harroldi iskolában dolgozó mintegy 50 tanár.

A lap szerint az intézkedés bizonyosan nagy felhördülést fog kiváltani az Egyesült Államokban, a fegyverjog korlátozásáért küzdők úgy vélik, hogy a fegyveres tanárok jelenléte az osztályokban ugyanis csak fokozza egy lövöldözés esélyét.

A harroldi hatóságok azonban állítólag már jelezték, hogy a tiltakozások nem fogják meghatni őket. Attól tartanak ugyanis, hogy az amerikai oktatási intézményekben gyakori lövöldözések hulláma előbb-utóbb az ő elszigetelt térségüket is eléri.

A helyi hatóságok döntésében szerepet játszott, hogy az iskolai campus túl távol van a sheriff irodájától, valamint, hogy a közeli főút növelheti a lehetőségét egy fegyveres támadásnak. David Thweatt, a harroldi független iskolai körzet főfelügyelője közölte: sokkal veszélyesebb a fegyvereknek az iskolából való kitiltása, mint tartásuk engedélyezése.

"Az összes lövöldözéses eset azután kezdődött, hogy a szövetségi kormányzat fegyvermentes övezetekké nyilvánította az iskolákat" - érvelt a főfelügyelő, aki szerint a fegyver nélküli iskolai közösségek nem képesek megvédeni magukat, a fegyvermentes övezetté nyilvánítás szinte a támadásra való felszólítással egyenlő.

MTI/para