"Amerika nem engedhet meg még négy év Bush-kormányzást!"

2008. augusztus 24. - 12:37 | Külföld

Az Egyesült Államok nem engedhet meg magának még négy évet a George W. Bush és John McCain-féle kormányzásból - jelentette ki Joe Biden szenátor, a leendő demokrata párti alelnökjelölt szombaton.

"Ezek rendkívüli idők, ez egy rendkívüli választás (...) s talán az utolsó alkalom, hogy helyreállítsuk Amerika szellemét" - fogalmazott a 65 éves szenátor, akiről aznap hajnalban tudta meg Amerika, hogy Barack Obama mellett alelnökjelölt lesz. Obama, a valószínű demokratapárti elnökjelölt és választott társa először lépett együtt közönség elé egy választási nagygyűlésen az Illinois állambeli Springfieldben.

Biden - aki tettvágyat sugározva futva közelítette meg a színpadon a mikrofont - arról beszélt: az amerikaiak úgy érzik, hogy elúszik az amerikai álom, ezért "ez a nemzet nem élhet még négy évet ennek a kormányzatnak a vezetésével".

A jelenlegi adminisztráció kockáztatja Amerika érdekeit, az ország erkölcsi tekintélyét - jegyezte meg. A republikánusok valószínű jelöltjére, McCainre és Obamára célozva azt mondta: a mai időkben többre van szükség egy jó katonánál, egy bölcs vezér kell. Obamát éles látású pragmatistaként jellemezte, aki "rendbe teszi a dolgokat".

A rockzenével a háttérben megrendezett könnyed választási rendezvényen Obama hangsúlyozta, hogy Biden szenátor az egyik vezető nemzetbiztonsági tekintély Amerikában. Kitűnő ítélőképességgel rendelkező államférfi, olyan, a munkásosztály ösztönével megáldott politikus, aki kész arra, hogy bármikor elnök legyen, s akitől Amerika őszinte beszédet várhat - fogalmazott.

"Ő kivételes keverék: évtizedek óta változást hozott Washingtonba, amely azonban nem változtatta meg őt, olyan külpolitikai szakértő, akinek a szíve és értékei a középosztályban gyökereznek" - méltatta alelnökjelöltjét. A fekete bőrű illinois-i szenátor és Biden a régi állami Capitolium előtt szónokoltak, ott, ahol Obama 2007 februárjában bejelentette az elnökség megpályázását.

Az alelnökjelölt személyének kiválasztása, a szóba jöhető aspiránsok átvilágítása mindkét nagy pártnál teljes titoktartás mellett zajlott. Az Obama párjával kapcsolatos találgatások izgalma az utóbbi napokban tetőfokra hágott. Az MSNBC már csütörtökön közölte, hogy Biden látszik a legesélyesebbnek a posztra. Demokrata szakértők abban egyetértettek, hogy Biden kiküszöbölheti Obama két gyengeségét: nemzetközi tapasztalatlanságát, valamint támadásokat kerülő természetét. Azt is sokan tudni vélték ugyanakkor, hogy Obama nem kívánt maga mellé egy újabb szenátort, és Bidennél fiatalabb arcot keresett.

A CNN hírmagyarázata szerint Biden nagyban segíthet megszerezni Obamának a fehér bőrű kétkezi, úgynevezett kékgalléros munkások demokrata szavazatait, amelyek hagyományosan Clinton-voksok voltak, s nagyon lassan látszanak megtérni Obama oldalára. A sokak által szupersztárként ünnepelt Obamával szemben Biden gyakorlati politikus hírében áll, aki nem tartozik a gazdag szenátorok közé, naponta vonaton utazik Washingtonba 130 kilométerre fekvő otthonából, Delaware-ből.

Barack Obama a hétfőn nyíló denveri demokrata pártkonvención válik hivatalosan elnökjelöltté, az amerikai történelemben első fekete bőrű politikusként.

(mti/para)