Felfalja a demencia Margaret Thatcher emlékeit

2008. augusztus 25. - 11:55 | Külföld
Rosszabb napokon már a mondat végére elfelejti, hogy mit akart mondani - írta anyjáról Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök lánya hamarosan megjelenő önéletrajzi kötetében.

A Vaslady memóriája hetedik éve rozsdásodik. "Majdnem leestem a székről. Nem akartam hinni a fülemnek" - idézi fel Carol Thatcher, hogy milyen volt, amikor anyja 2000-ben egy családi beszélgetés közben összekeverte a boszniai háborút az egy évtizeddel korábbi falklandi háborúval. "Mindig kortalannak gondoltam őt, akinek az idő nem árthat, de az a nap egy új és rettenetes fejezetet nyitott az életünkben" - áll a kötetben, amelyből a The Mail on Sunday című vasárnapi lap közölt részleteket.

A most 82 éves konzervatív politikus a demencia, vagyis időskori elbutulás tüneteit mutatja. "Korábban semmit sem kellett kétszer elmondani neki, mindent azonnal elraktározott a híresen jó memóriájába" - írta a volt miniszterelnök lánya, aki szerint Thatcher újabban már férje, a 2003-ban elhunyt Dennis Thatcher halálára sem emlékszik, és gyakran ugyanazt a kérdést ismételgeti anélkül, hogy ezt észrevenné.

A család lassan, fokozatosan döbbent rá, hogy a legendás tory vezér szellemi állapota hanyatlik. A miniszterelnökség éveit a legapróbb részletekig fel tudja idézni, "bármikor tart kiselőadást Gorbacsov politikájáról, de nem tudja, mi volt reggelire, vagy hogy mi volt a címe az újságcikknek, amelyet éppen olvasott. Sokáig tartott, mire ezt összeraktuk" - írta Carol Thatcher.

"A demenciában az a legrosszabb, hogy nem lehet megszokni. Aki ettől az állapottól szenved, az ugyanúgy néz ki, mint korábban, de az ismerős felszín alatt minden megváltozik. Saját külön világban élnek, ahová nem lehet követni őket" - áll az A Swim on Part in the Goldfish Bowl: A Memoir című kötetben.

Margaret Thatcher 1979-től 1990-ig volt kormányfő. A közéleti szerepléstől 2002-ben, számos úgynevezett mini szélütés - kisebb agyvérzés - után vonult vissza orvosai tanácsára. Időnként visszatér a rivaldafénybe, idén júliusban például a Vogue című divatlap brit kiadásában szerepelt, tavaly szeptemberben pedig Gordon Brown miniszterelnöknél vendégeskedett a Downing Street 10-ben.

(para/mti)