Kétszázan főzték a hallét

2008. szeptember 7. - 09:51 | Külföld
Kétszáznégy nevező főzte legjobb tudása szerint szombaton a halászlevet a XII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon - mondta el az MTI-nek a szervező halászcsárda vezetője.

Frank Sándor a legjobbakról szólva elárulta, hogy idén hét versenyző nyerte el az Örökös halfőző címet. A Tisza-parti városban ugyanis elsősorban a részvétel a fontos, és a rangos díjat az nyeri el, aki hét alkalommal már megfőzte a hallét a rendezvény tizenkét éve alatt és ezt a zsűri igazolta. Összesen csaknem húszan tartoznak már ebbe a klubba, miután évente öt-hat szakácsnak sikerül megszereznie az érdemrendet.

A most először próbálkozók sem távoztak azonban üres kézzel, hisz a vasbogrács-díjjal járó plakett megalapozza a következő évek feladatait.

A zsűri kiosztotta a Legfiatalabb halfőző címet is, amit egy öt és fél éves kislány szerzett meg, miután tökéletes kuktaként minden tudását bevetve segédkezett, emellett természetesen megtalálták a legcsinosabb halfőzőt is.

A legkülönlegesebb halászlével idén egy aradi versenyző örvendeztette meg a döntnököket. Az erdélyi halászlé savanyú káposztával készült és nem került bele paprika. Ezt megbolondította a szakács fogas húsból készült gombócokkal. De készült chilivel ízesített kínai halászlé is.

A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított hatezer adagos óriásbográcsában készítette szombaton a hallét. Frank Sándor elmondta: a kétszáz mázsa, élő halból készült finomság egy nap alatt elfogyott, úgyhogy vasárnap újabb hétezer adagot kell főzni.

Az ételhez a só tutajjal érkezett a parajdi bányából, a vöröshagymát Makóról hozták, az igazi szegedi halléhez elengedhetetlen pirospaprikát pedig egy "boszorkány" szállította ejtőernyővel a helyszínre. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel és keszeggel várják az ínyenceket.

A fesztiválhoz kapcsolódóan kiállítás nyílik a hagyományos tiszai halászati eszközökből, horgász- és sárkányhajóversenyt rendeznek, a közönséget könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók szórakoztatják.

MTI/para