Elrabolták és meggyilkolták egy iraki televíziós forgatócsoport tagjait Moszulban

2008. szeptember 13. - 15:57 | Külföld
A Sarkía televízió munkatársai egy népszerű műsor felvételére készültek a ramadán idején a fővárostól 370 kilométerre északra fekvő városban, az iraki al-Kaida egyik fellegvárában.

Fegyveresek elfogták őket és később már csak holttestüket találták meg az egyik szomszédos negyedben. A riportert, a két operatőrt és sofőrjüket fejbe lőtték. A riporter az egyik iraki parlamenti képviselő fia volt - közölték rendőrségi források és a Sarkía televízió.

Bagdadban és az iráni határ közelében elkövetett pokolgépes merényletekben további tíz ember halt meg szombaton az arab országban. A főváros keleti részén egy biztonsági ellenőrzőpont közelében lépett működésbe robbanószerkezet, amelyet egy jeget áruló üzletben rejtettek el. A merényletben az iraki rendőrség három kommandósa és az iraki al-Kaida ellen harcoló szunnita fegyveres csoport egyik tagja vesztette életét, a biztonsági erők további hét tagja és két járókelő megsebesült - jelentették be rendőrségi és kórházi források.

Bagdadtól északkeletre, az iráni határtól nem messze járőröző kurd katonák mellett robbant pokolgép. Hat katona - köztük az észak-iraki kurd pesmerga erők egyik dandártábornoka - meghalt és ketten megsebesültek. A merényletről a dijálai tartományi tanács elnöke számolt be.

MTI/AFP/AP, -para-