Lezuhant egy utasszállító repülő Oroszországban, nincs túlélő

2008. szeptember 14. - 09:26 | Külföld
Lezuhant egy utasszállító repülőgép az oroszországi Permben vasárnap hajnalban. A balesetnek nincs túlélője, a 82 utas és a legénység öt tagja életét vesztette - közölte Irina Andrianova, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó orosz minisztérium szóvivője.

Az Aeroflot orosz légitársaság 821-es számú, Moszkvából Permbe tartó járatát érte szerencsétlenség. A Boeing-737-es típusú repülőgép közép-európai idő szerint vasárnap este 23 óra 10 perckor szállt fel a moszkvai Seremetyjevo-1 repülőtérről, s két óra múlva, leszállás közben szakadt meg a kapcsolat a repülő és az irányító torony között. A Boeing ekkor 1800 méteres magasságban repült. 

Andrianova közlése szerint a repülőgép Perm határán, lakatlan területre zuhant, majd felrobbant és kigyulladt. A roncsokat megtalálták, és a tűzoltók már lokalizálták a tüzet. Az előzetes adatok szerint a földön senki nem sérült meg, és anyagi károk sem keletkeztek. 

A közel egymillió lakost számláló Perm az orosz fővárostól 1400 kilométerre keletre, az Urál hegységben fekszik. Fontos folyami kikötő a Káma folyó partján.

Repülőgép-katasztrófák a világban 2008-ban

2008. február 22.  VENEZUELA: Az Andokban lezuhant a Santa Barbara légitársaság belföldi járatú repülőgépe. A fedélzetén tartózkodó 46 ember életét vesztette.

2008. április 15. - KONGÓ: Közvetlenül a felszállás után lezuhant egy személyszállító repülőgép a kelet-kongói Goma városban. Az áldozatok számát a hatóságok több mint hetvenre becsülték.

2008. május 2. - SZUDÁN: Lezuhant egy repülőgép Szudán déli részén, a huszonnégy halálos áldozat között volt a félig autonóm dél-szudáni regionális kormány védelmi minisztere, Dominic Dim is. A gépen egy volt lázadószervezet, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) küldöttsége utazott. Kizárták azt a lehetőséget, hogy támadás vagy merénylet következtében zuhant le a gép.

2008. május 26. - OROSZORSZÁG: Lezuhant egy An-12 típusú teherszállító repülőgép a cseljabinszki repülőtér közelében, kilencfőnyi személyzettel a fedélzetén, mind a kilencen szörnyethaltak.

2008. május 30. - HONDURAS: Túlfutott a leszállópályán és egy utcán állt meg a TACA légitársaság egyik utasszállító gépe Tegucigalpában. A gép utastere három részre szakadt. A balesetnek öt halottja, köztük a kapitány és a másodpilóta, valamint 75 sérültje volt. A balesetben meghalt a nicaraguai Harry Brautigam, a Közép-Amerikai Gazdasági Integrációs Bank (BCIE) elnöke is, szívroham végzett vele nem sokkal a landolás után.

2008. május 30. - SPANYOLORSZÁG: Lezuhant egy ejtőernyősöket szállító repülőgép Spanyolország középső részén. A gép repülés közben elvesztette egyik szárnyát, lezuhant, majd kigyulladt. A balesetben öten meghaltak, hetvenöten megsérültek.

2008. június 10. - SZUDÁN: Leszállás után kigyulladt a szudáni nemzeti légitársaság egyik repülőgépe a kartúmi repülőtéren, az utasok mintegy fele életét vesztette. A gép kicsúszott a kifutópályáról. A fedélzeten robbanás történt és tűz ütött ki, majd a lángok az egész törzsre és a pilótafülkére is átterjedtek. A fedélzeten 203 utas és a 14 fős legénység tartózkodott. 123 túlélőt és 28 holttestet találtak, további 66 ember sorsa ismeretlen.

2008. június 27. - SZUDÁN: Feltehetően villámcsapás miatt lezuhant a Juba Cargo társaság Antonov-12 típusú Kartúmból Dzsubába tartó teherszállító gépe. Életét vesztette a nyolcfős személyzet hét tagja.

2008. augusztus 20. - SPANYOLORSZÁG: Felszállás közben kicsúszott a leszálló pályáról és lángra kapott a madridi nemzetközi repülőtéren a Spanair légitársaság Kanári-szigetekre induló gépe. A baleset 154 halálos áldozatot követelt, 19-en megsérültek.

2008. augusztus 24. - KIRGÍZIA: Biskek térségében felszállás közben szerencsétlenül járt az Itek-Air kirgiz magántársaság Boeing 737-es utasszállító repülőgépe. A fedélzeten lévő 90 ember közül 65 meghalt, 25-en túlélték a szerencsétlenséget.

2008. augusztus 24. - GUATEMALA: Legkevesebb tíz halálos áldozata volt annak a légi balesetnek, amely Guatemalavárostól 100 kilométerre keletre történt. Egy Cessna Caravan 208-as típusú turistagép zuhant le. Négyen túlélték a balesetet.

2008. szeptember 2. - KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG: Lezuhant egy humanitárius segélyeket szállító repülőgép. A gépen tartózkodó 17 ember meghalt.

2008. szeptember 14. - OROSZORSZÁG: Az oroszországi Permben lezuhant egy, az Aeroflot-Nord légitársaság által üzemeltetett Boeing-737-es repülőgép. A szerencsétlenül járt, Moszkvából Permbe tartó járat 82 utasa és hatfős személyzete életét vesztette.

MTI/para