Fegyvertelen EU-megfigyelők mennek Grúziába

2008. szeptember 15. - 13:33 | Külföld
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben döntöttek arról, hogy október 1-jéig legkevesebb 200 fős polgári - vagyis fegyvertelen - megfigyelő missziót küldenek Grúziába.

A megfigyelők egyelőre a Dél-Oszétia és Abházia szakadár tartomány, illetve a grúz törzsterületek közti ütköző övezetben tevékenykednek majd. Ahhoz, hogy magában Dél-Oszétiában, illetve Abháziában is jelen legyenek, orosz egyetértésre lenne szükség, ami jelenleg nincs meg. 

A misszió első feladata az lesz, hogy figyelemmel kísérje az orosz erők október 11-ig történő visszavonását az augusztusi fegyveres összecsapások kirobbanása előtti vonalak mögé. A misszió személyi állományának zömét franciák, németek és olaszok adják majd, és tagjai közt lesznek rendőrök, igazságügyi, emberi jogi, illetve katonai szakértők.

Az EU vezetői a múlt hétfőn állapodtak meg Moszkvával az orosz erőknek a háború előtti vonalak mögé történő visszavonásában és a nemzetközi megfigyelők létszámának növelésében. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár azonban ezen a napon Londonban megjelent sajtónyilatkozatában elfogadhatatlannak minősítette az EU-orosz megállapodást. Azzal érvelt, hogy az oroszoknak eszük ágában sincs helyreállítani a status quót: Dél-Oszétiában és Abháziában több ezerrel nagyobb létszámú katonai erőt kívánnak állomásoztatni a jövőben, mint az augusztusi harcok előtt. 

Benita Ferrero-Waldner, az EU kül- és szomszédságpolitikájáért felelős biztos közben szóvivője útján bejelentette, hogy az unió 2010-ig mintegy félmilliárd euró támogatást nyújt Grúziának, az oroszokkal vívott háborúban keletkezett károk enyhítésére. Grúzia eddig az unió szomszédságpolitikájának keretében évente 30-40 millió eurós támogatást kapott.

Az EU egyúttal adományozó konferenciát is szervez Grúzia javára.

mti/para

 

Címkék: Dél-Oszétia, Grúzia