Fegyverbe! Koldus Magyarország – Tüntettek Budapesten

2008. szeptember 17. - 18:41 | Külföld
Mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze szerda délután a fővárosi Corvin közben, hogy a kormány lemondását követelve a Parlament elé vonuljon, és emlékeztessen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két évvel ezelőtt e napon kiszivárogtatott balatonőszödi beszédére.

A Kossuth téri tüntetésekről ismertté vált Rendszerváltó Fórum és Magyar Nemzeti Bizottság 2006 abból az alkalomból szervezte a kormányellenes demonstrációt, hogy két évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc beszéde, amelyet a kormányfő május végén, a balatonőszödi frakcióülésen mondott el. A beszéd nyomán demonstrációk kezdődtek, zavargások törtek ki Budapest utcáin, a tüntetők megostromolták a Magyar Televízió székházát.

A Corvin közben a szerdai demonstráció fő szónoka arról beszélt, hogy Magyarországnak "nemzeti kormányra" van szüksége, szakértői kormányt "harmadrendű dilettánsok akarnak", és Magyarországon nincs demokrácia. Arról is beszéltek, hogy két évvel ezelőtt Magyarország egy része felébredt, és elege lett a kormány hazugságaiból, de szükségesnek tartják, hogy a vidéken élő emberek és a magukra hagyott "koldus Magyarország" lakosai is öntudatra ébredjenek és hangot adjanak véleményüknek.
Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató tüntetők csaknem kétszáz, teljes védőfelszerelést, gázálarcot, rohamsisakot viselő rendőr biztosítása mellett indultak el a Kossuth térre, miközben azt kiabálták: "Fegyverbe!", "Börtönbe!".

A vonulásos tüntetés célállomása a Parlament előtti Kossuth tér, amelyet a rendőrség fémkordonokkal vett körbe, illetve a helyszínen forgalomkorlátozásokat vezetett be.

MTI/para