Tüntetés: Megérkeztek a radikálisok is

2008. szeptember 20. - 16:19 | Külföld
Mintegy ötszázan gyűltek össze szombat délután négy órára a budapesti Hősök terén, ahol a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom felhívására több radikális csoportosulás tart tüntetést a Magyar Demokratikus Charta és a cigányszervezetek demonstrációja ellen.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett Magyar Demokratikus Charta, továbbá több cigányszervezet a társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében szervezte demonstrációját. A Magyar Demokratikus Charta demonstrációjának résztvevői a Rossevelt térről vonultak a Kossuth térre; a menetben haladt a miniszterelnök is. A menet előtt fiatalok egy traszparenst tartottak, amelyen az volt olvasható: "A köztársaságért, a demokráciáért, a szabadságért".

A Hősök terének középső részét, ahol a demonstrálók árpádsávos és nemzeti színű zászlók alatt gyülekeznek, kordonokkal vette körbe a rendőrség. A tüntetők a későbbiekben a tervek szerint átvonulnak az Andrássy úton haladva a Szabadság térre. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a téren elmondott beszédében kiemelte: aki az SZDSZ-szel kezet fog, az a magyarság ellen van, mert "Magyarország a magyaroké". Úgy fogalmazott: pártja nem öt százalékkal készül a parlamentbe, hanem az ország sorsát irányító erőként.

A kordonokra a tüntetők plakátokat ragasztottak. Ezeken egyebek mellett az olvasható: "Követeljük a parlament feloszlatását!"; "Gyurcsány, takarodj!"; "Nemzetáruló, tolvaj banda".

MTI