Rakétaelhárító radart állított fel az USA Izraelben

2008. szeptember 28. - 10:26 | Külföld
Rakétaelhárító radart állított fel a közelmúltban az Egyesült Államok  Izraelben, elsősorban iráni ballisztikus rakéták esetleges támadásának észlelésére - jelentette vasárnap az izraeli közrádió.

A rádió úgy tudja, hogy a több mint 2000 kilométer hatótávolságú radart az ország déli részén, a Negev-sivatagban helyezték el, és az amerikai hadsereg 120 fős egysége kezeli. Most fordul elő először, hogy amerikai katonák tartósan Izraelben állomásoznak - írta a helyi sajtó az amerikai hadsereg honlapjára (defensenews.com) hivatkozva.

A lapok értesülése szerint egy tucat szállítógép hozta az X üzemi frekvenciasávú radart és a 120 amerikai katonát múlt vasárnap a Beér-Sevától délre fekvő Nevatim légi támaszpontra.

Az izraeli védelmi minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy "nem tud ilyen telepítésről". Ugyanakkor egy névtelenséget kérő illetékes megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a radar képes észlelni a rakétát nem sokkal annak kilövése után, ezzel lerövidül az izraeli Arrow (Hec, magyarul Nyíl) rakétaelfogó rendszer reagálási ideje.

Az izraeli hadsereg csak annyit közölt, hogy "különböző formái" vannak az amerikai hadsereggel való együttműködésének, de "bevett szokás, hogy a kapcsolatok tartalmáról részleteket nem hoznak nyilvánosságra".

A Raytheon Co. által gyártott radarrendszer amerikai források szerint mintegy 4700 kilométeres távolságból képes észlelni és nyomon követni egy baseball-labda méretű repülő tárgyat. Az új radarrendszer segítségével például egy Iránból indított Sahab-3 rakétát már az Izraelig tartó 11 perces repülési út felén el lehet fogni Arrow-rakétával - írta a Jerusalem Post című újság. Ez hatszor gyorsabb, mint az eddigi "Green Pine" radarrendszer.

Izrael a körülbelül 1500 kilométerre elterülő Iránt tekinti a létét fenyegető egyik legnagyobb veszélynek, és a helyi sajtó George  Bush amerikai elnök "búcsúajándékaként" méltatja az új radarrendszert.

Várható izraeli telepítéséről már júliusban nyilatkozott az amerikai védelmi tárca egyik tisztségviselője. Gabi Askenazi tábornok, izraeli vezérkari főnök pedig júliusi washingtoni látogatásán hangsúlyozta: "országa minden eshetőségre felkészül"  az iráni atomprogram miatt, amely a nyugati országok gyanúja szerint titokban az atomfegyvergyártást szolgálja.

A szállítási megállapodást Ehud Barak védelmi miniszter ütötte nyélbe még július végén, amikor a vezérkari főnök látogatását követően Washingtonban járt.

Az Army Times című amerikai katonai lap kiadója által működtetett defensenews hírportál augusztus 7-én számolt be a radarszállítási tervekről. Az amerikai rakétavédelmi ügynökség (MDA) igazgatójára, Henry Obering tábornokra hivatkozva azt írta, hogy a rakétarendszer előrejelzi a gázai övezeti Kasszám rakéták, a libanoni Katyusa rakéták, valamint a rövid és nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták kilövését, a manőverező robotrepülőgépek indítását és más, a légtérből fenyegető veszélyeket. A programot az Egyesült Államok és Izrael közösen finanszírozza és működteti. A radarfelderítést nemcsak az izraeli védelem, de az Egyesült Államok is hasznosítani fogja.

Az Egyesült Államok ilyen típusú, közép vagy nagy hatótávolságú rakéták észlelésére alkalmas rendszert állított már fel Japánban és ennek egy nagyobb teljesítményű változatát készül telepíteni a Cseh Köztársaságban.

(mti)