Magyar nemzeti gyásznap

2008. október 6. - 16:07 | Külföld
A nemzeti gyásznapon, az aradi vértanúkra emlékezve, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság állami lobogóját hétfő reggel a Parlament előtti Kossuth téren.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Batthyány-mauzóleumnál azt mondta: a megbocsátásnak és a búcsúnak kialakult kultúrája kell, hogy legyen. Emlékeztetett arra: Batthyány Lajos, akit az aradi vértanúkkal egy időben végeztek ki Pest-Budán, 21 éven keresztül mindössze "elhantolva" nyugodott, csak ezután temették el méltó módon. Utalt arra, hogy a megbocsátást nehéz volt gyakorolni azokban az időkben, amikor az 1848-1849-es szabadságharcot leverték, és a résztvevők százai, ezrei kényszerültek elhagyni az országot. Hiller István arra is felhívta a figyelmet, hogy Batthyány Lajos a bécsi Habsburg-udvarhoz lojális családból származott, ahol a kompromisszumok keresése, a tárgyalás volt a természetes magatartásforma, és nem a lázadás.

A ceremónián részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese. A parlamenti pártok nevében Nyakó István (MSZP), Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz), Latorczai János (KDNP), Gusztos Péter (SZDSZ) és Pettkó András (MDF) koszorúzott.

Aradon a magyar kormány nevében Szekeres Imre honvédelmi miniszter koszorúzott. Szekeres Imre kijelentette: Magyarországnak és Romániának azonosak a modernizációs érdekei, hasonló adottságaik következtében természetes szövetségesei egymásnak. A tárcavezető az aradi vértanúk emlékét felidéző ünnepségen hangsúlyozta: a szabadságharc tragédiája volt, hogy a különböző nemzetiségű politikai vezetők túl későn ismerték fel: a "Népek tavasza" nemcsak egy nép tavasza volt. Ma a romániai magyarság nemcsak hogy kapcsolatot jelent a két nép, két ország között, hanem államalkotó tényezőt is.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kijelentette: a vértanúkra való emlékezés napja nemcsak a gyásznak, hanem a nemzeti szolidaritásnak, az összetartásnak a napja is.

MTI