Autóbaleset áldozata lett Jörg Haider, a szélsőséges nézeteiről elhíresült osztrák politikus

2008. október 11. - 10:04 | Külföld
Autóbalesetben meghalt szombaton hajnalban Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke.

A klagenfurti rendőrség tájékoztatása szerint az elöljáró szolgálati gépkocsijával, egy Volkswagen Phaetonnal a tartományi székvárostól délre, Lambichl településen haladt keresztül hajnali fél kettőkor, amikor az autó egy előzés után eddig ismeretlen okból hirtelen megcsúszott, és letért az úttestről. Először egy jelzőtáblának ütközött, majd az úttal párhuzamosan futó kerítés betonoszlopának csapódott.  Utána többször megpördült, végül a kerekein megállt.

Az 58 éves politikus olyan súlyosan megsérült a fején és a mellkasán, hogy röviddel később, a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. Az elvégzett orvosi vizsgálatok szerint valószínűleg a gerince is eltört, bal karja pedig levált a törzséről. A Phaeton teljesen összeroncsolódott.

A szerencsétlenségről egy nő értesítette a rendőrséget, akinek az autóját az elöljáró közvetlenül a baleset előtt megelőzte.

Haider egyedül ült a szolgálati gépkocsiban. A BZÖ elnökhelyettese, Stefan Petzner közölte, hogy a tartományi vezető egy rendezvényről tartott hazafelé, a Medvevölgybe (Bärental), ahol a hét végén ünnepelték volna édesanyja 90. születésnapját.

A klagenfurti rendőrparancsnok délelőtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a baleset helyszínén mintegy százötven méter hosszan vezettek a nyomok a roncsig. Az ügyészség lefoglalta a járművet, és megkezdte műszaki átvizsgálását. Egyelőre még nem tudják, milyen gyorsan hajtott Haider, de a rendőrök feltételezése szerint jelentősen túllépte a megengedett sebességet. Jóllehet használta a biztonsági övet, a betonoszlopnak való ütközés végzetesnek bizonyult.

A politikus nős volt, két felnőtt lányt hagyott maga után.    

Osztrák állami, kormányzati és politikai vezetők megdöbbenésüknek adtak hangot a halálos baleset miatt, és részvétüket nyilvánították a családnak. Heinz Fischer köztársasági elnök nagy tehetséggel megáldott politikusnak nevezte Jörg Haidert, aki közvetlen stílusával, politikai kiállásával képes volt lelkesíteni az embereket, ugyanakkor éles bírálatokat is magára vont. Alfred Gusenbauer szociáldemokrata kancellár részvétnyilatkozatában aláhúzta, hogy az elhunyt nemcsak Karintia, hanem az egész ország belpolitikai életére hatással volt, befolyást gyakorolt annak formálódására. Hasonlóképpen emlékezett rá Werner Faymann, az  SPÖ vezetője is, aki kivételes politikusnak minősítette a karintiai elöljárót. Wilhelm Molterer néppárti alkancellár azt emelte ki, hogy Haidernek volt bátorsága nevükön nevezni a dolgokat, és világos álláspontokat képviselt. A BZÖ-vezető ellenlábasa, egykori politikai örököse, a szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache szerint Haider személyében egy nagy politikust vesztett el az ország.

Haider halála leginkább Karintiában váltott ki mély megrendülést. Már a délelőtti órákban sokan helyeztek el virágcsokrot, és gyújtottak gyertyát a tartományi kormány épületénél. A hivatali teendők intézését helyettese, Gerhard Dörfler vette át.

A szélsőséges megjegyzéseiről hírhedtté vált, ugyanakkor markáns és az egyszerű emberek körében roppant népszerű jobboldali-populista politikust 1993-ban egyszer már érte autóbaleset. Akkor gépkocsijával egy telefonpóznának csapódott, és bár az autó súlyosan megrongálódott, ő maga megúszta könnyebb fejsérüléssel.

mti/para