Bush: globális választ kell adni a hitelválságra

2008. október 11. - 17:11 | Külföld

Globális választ kell adni a hitelválságra, hogy megteremthetők legyenek a hosszú távú növekedés és stabilitás alapjai - hangsúlyozta George Bush amerikai elnök szombaton a Fehér Házban, miután az úgynevezett G7 országok pénzügyi vezetőivel találkozott.

Kijelentette: az Egyesült Államoknak különleges, vezető szerepet kell játszania a válság megoldásában, de együtt kell működnie más országokkal. Ügyelni kell arra, hogy az egyik ország válságelhárító lépései ne keresztezzék más országok intézkedéseit.  Millió szállal összekötött világunkban egyetlen ország sem nyerhet azzal, ha a másik rovására próbál kijutni a nehéz helyzetből. Együtt kerültünk bele, együtt fogunk kijutnunk belőle - mondta az amerikai elnök, de nem jelentett be új stratégiákat a gazdasági bajok megoldására.


    Megfigyelők szerint arra utalt, hogy el kell kerülni azokat a hibákat, amelyek súlyosbították a gazdasági helyzetet a nagy gazdasági világválság idején, az 1930-as években. Akkor egyes országok protekcionista védővámokkal próbáltak védőpajzsot tartani hazai iparuk elé, s ezek a protekcionista intézkedések tovább súlyosbították a globális visszaesést.


    Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter és Condoleezza Rice külügyminiszter is részt vett a G7 pénzügyi vezetőivel tartott találkozón. A G7 a hét legfejlettebb ipari állam csoportja, amelybe az Egyesült Államokon kívül Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország tartozik.

MTI, -para-