Sólyom autonómiát szorgalmazott Székelyföldön

2008. október 25. - 14:11 | Külföld

A romániai magyarság autonómiatörekvéseinek és a magyar nyelv oktatásának tükrében számol be a szombati román sajtó Sólyom László köztársasági elnök erdélyi látogatásáról.

A nyíltan magyarellenes Gardianul című napilapban véleménycikk is olvasható. Az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett Wass Albert-megemlékezések ellen korábban hevesen kikelő Igor Drag újságíró a Sólyom László Románia államfője című írásában kifejti: a magyar állam Európában valamennyi kisebbségért agresszív módon felelősséget vállal, s a kisebbségek hasonló erőszakossággal követelik azt a területet, amelyen élnek. Így a magyar állam - legalábbis érzelmileg - úgy fogja fel ezeket a területeket, mintha a sajátjai lennének.


A lap szerint Sólyom Csíkszeredában területi autonómiát kért Székelyföldnek, s ezzel "olajat öntött a romániai magyarság körében égő tűzre", és "magyar hazafiságra lázított román területen" - írja a Gardianul.


A szombaton megjelenő bukaresti országos lapok zöme azonban nem tulajdonított nagy jelentőséget az eseménynek. Mindössze a Gandul című napilap közölt tudósítást Sólyom csíkszeredai látogatásáról. Azt emelte ki, hogy a magyar államfő egyetért Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, aki szorgalmazza, hogy a magyarok által jelentős mértékben lakott területeken kötelezővé váljék a román gyerekeknek a magyar nyelvoktatás.


A Romania libera című napilap tudósításának azt a címet adta, hogy "Sólyom Erdélyben sétáltatja az autonómiát". A lap szerint a magyar államfő Székelyföld gazdasági fejlesztési régióvá alakítását szorgalmazza, mert az biztosítaná az erdélyi magyarság egységét és fejlődését - olvasható a Romania liberaban.

MTI, -para-