Éhínséget okozhat a bambuszvirágzás

2008. október 27. - 15:56 | Külföld
Mianmar keleti részében, Csin államban a botanika, zoológia, politika összefonódása fenyeget olyan humanitárius katasztrófával, amelyben 100-120 ezer embert sújthat az éhínség.

Az állam jelentős területét borítja ugyanis egy Melocanna Baccifera nevű bambuszfajta, amelynek egyik sajátossága, hogy 48 évente virágzik. Ekkor hozza gyümölcseit is és utána elpusztul. A katasztrófát az okozza, hogy a patkányok kedvelik ezt a gyümölcsöt és a proteinben gazdag termés fogyasztása következtében mértéktelenül elszaporodnak. Amikor elfogy a bambusz, rávetik magukat a rizs- és kukoricaültetvényekre, amelyek a szegény lakosság fő táplálékforrásai. Az előző virágzás 1958-ban volt, akkor 10-15 ezer volt a halottak száma.

Az idősek szerint a most folyamatban lévő virágzás ennél sokkal súlyosabb helyzetet teremthet, mivel a bambusszal borított területek az elmúlt évtizedekben nagyobbak lettek. A patkányokat szinte lehetetlen irtani, csapda, vadászat nem segít. Sokan elmenekülnek, vagy a dzsungelben keresnek élelmet, gyümölcsöket, gyökereket - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A nyáron érkezett némi segítség a FAO-tól és a Világélelmezési Programtól, de ez kevés a félmilliónyi lakosságnak. A világ nem figyelt fel igazán a közeledő bajra, és a mianmari katonai junta sem tesz semmit. Aktivista csoportok, így például a Chin Human Rights Organisation követelései, bírálatai süket fülekre találnak, mint ahogy nem érkezett az ország vezetésétől segítség a Nargis ciklon pusztításai után sem.

MTI

Címkék: bambusz, éhezés