Letartóztatták Jozef Roháč maffiózót, akit Magyarországon is véres robbantásokkal gyanúsítanak

2008. október 27. - 19:01 | Külföld
Prágában horogra akadt a kilenc éve körözött Jozef Roháč, akit tíz véres robbantással, illetve bérgyilkossággal gyanúsítanak.

Prágában vasárnap letartóztatták Jozef Roháčot, az Interpol által kilenc éve körözött személyt, aki ellen Magyarországon és Szlovákiában is nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Őt és egyik társát gyanúsítják az 1998. július 2-án Budapesten, az Aranykéz utcában elkövetett, négy halálos áldozattal járó robbbantással, valamint több más magyarországi és szlovákiai bombamerénylet, illetve maffialeszámolás elkövetésével.

Értesüléseinket Tomáš Hulan, a prágai rendőrfőkapitányság szóvivője megerősítette.

Tájékoztatása szerint a cseh rendőrök vasárnapra virradó éjjel Prága külvárosában igazoltattak egy gépkocsivezetőt, akiről kiderült, hogy jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott. Előállítása után egyértelművé vált az is, hogy iratai hamisak, ezért előzetes letartóztatásba helyezték őt.

Több mint tízórás nyomozás és kutatás során – amelybe prágai értesüléseink szerint az Interpol, továbbá a szlovákiai rendőrök is bekapcsolódtak – bebizonyosodott, hogy az illető Jozef Roháč, egy  Léva melleti faluból származó, közveszélyes bűnöző, akinek a kezéhez legalább tíz gyilkosság tapad.

Őt és ugyancsak évek óta körözött társát, Imrich Oláhot gyanúsítják a rendőrséggel együttműködő Boros Tamás vállalkozó elleni merénylettel, akit Budapest belvárosában, fényes nappal a gépkocsijába rejtett pokolgéppel öltek meg. A merénylet során három vétlen járókelő is életét vesztette.

Az elmúlt években a szlovák és a magyarországi sajtóban olyan információk is megjelentek, amelyek szerint a kilencvenes években elkövetett többi budapesti robbantás - Országháza, FKgP-székház, Torgyán-villa, Szájer József lakása – ugyancsak Roháč és Oláh "munkája" volt.

Mindkettőjüket azzal is gyanúsítják, hogy Szlovákiában is számos merényletet és véres maffialeszámolást követtek el. Állítólag 1996. áprilisában ők helyeztek el pokolgépet Jozef Remiáš gépkocsija alá, amely felrobbant ôs megölte Remiášt, aki volt az egyik fontos tanú volt ifjabb Michal Kováč, a volt szlovák elnök fia, 1995. augusztusi elhurcolásának ügyében. Ő tartotta a kapcsolatot a vajkai származású Fegyveres Oszkárral, aki állítólag részt vett az elhurcolásban, s életét féltve azóta is külföldön bujkál.

Szlovákiai lapok éveken át arról cikkeztek, hogy a robbantásos merényleteket odahaza és Magyarországon is Vladimír Mečiar országlása idején az Ivan Lexa vezette Szlovák Információs Szolgálat (SIS) szervezte, de a szlovák bíróságok Lexát felmentették minden gyanú és vád alól. Jozef Roháč elfogása és esetleges vallomása számos rejtélyes  szlovákiai és magyarországi bűntényre fényt deríthet. Úgy tudjuk, hogy Roháč és Oláh jó kapcsolatot tartott fenn a Dunaszerdahelyen meggyilkolt Pápay-klán vezérével, valamint ellenfelével, a jelenleg is szökésben lévő Sátor Lajossal.

-y-f