Új, totalitárius állam alakult a Déli-sarkon

2008. október 28. - 09:02 | Külföld
Az új állam, Jurij Harcsuk Orosz Kincskereső Fejedelemsége a Déli-sarkon, a 90. hosszúsági és a 80. szélességi fok között, az orosz Mir kutatóállomástól kicsit balra terül el, az Indiai-óceántól átnyúlik a Csendes-óceánba, s térképén van főváros - Harcsukgrad -, pingvinfarm, űrrepülőtér és Mihail Hodorkovszkijról elnevezett büntetőtábor.

Bankjegyeit a fejedelem, Alla Pugacsova énekesnő és egy színésznő képei díszítik.

Az alapító uralkodó fejedelem - egyelőre - az oroszországi Kransznodari terület Leningradszakaja településén csincsillát tenyészt, ami szépen jövedelmez. A település könyvesboltjában az orosz és nemzetközi irodalom mellett Harcsuk fejedelem művei kínálják magukat: Galambokról A-tól Z-ig, Méz és méhészet, Lovasterápia és lótenyésztés, A csincsillafarm, A kincskereső enciklopédiája, Hogyan legyél fejedelem.

Az államalapítási ötlet 2002-ben, a születésnapján pattant ki Harcsuk fejéből. Úgy érezte, ideje lenne valami nagyot alkotni, s mi lehetne ennél grandiózusabb. Fogta a térképet, és kijelölte az Antarktiszon az új állam helyét.

A fejedelmet sokan őrültnek tartják, de miniszteri kinevezéseit, kitüntetéseit elfogadják. Szerinte mi sem könnyebb, mint fejedelemmé lenni és államot alapítani. A történelem mutatja: csak ki kell nyilvánítani a szándékot írásban, aztán tárgyalni kell. Közben lassan elfogadják a tényt, és előbb-utóbb jön az elismerés. "Helyi közigazgatási szinten már elismertek, hiszen a 2004-es helyi választás szavazócéduláján ez áll: Jurij Harcsuk, független jelölt, 2002 óta a  Harcsuk Orosz Kincskereső Fejedelemsége szuverén állam feje" - mutatja, hozzátéve: most Chilével tárgyal, de ez még titkos.
A hatóságok képviselői persze félnek tőle. "Irigyek, mert egyszerű emberként protekció és támogatás nélkül lettem fejedelem. Most is betiltották a térképünk kinyomtatását, de nem baj, Párizsban kinyomatom" - mondja. Az alkotmány értelmében a fejedelemségben minden hatalom és minden vagyon Harcsuké, magántulajdon, vagy más tulajdonforma kizárt. Vagyis a rezsim totalitárius - figyelmeztette a fejedelmet a Komszomolszkaja Pravda című lap tudósítója, mire az  annyit mondott: "Legalább rend lesz!"

Harcsuk fejedelem felajánlotta a riporternek, hogy legyen a fejedelemség lapjának főszerkesztője, s megtette a Fejedelemség lovagjává: az érdemrend éppen kifogyott, így csak a lepecsételt oklevelet tudta átadni, de ígérte, hogy küldi, amint lesz.

Szakértők szerint a Déli-sark körül nem csapnak össze egyhamar az államok, korszerűsítik és meghosszabbítják majd az érvényes konvenciót, mivel az ottani természeti kincsek kiaknázása egyelőre nem kifizetődő.

MTI

Címkék: Déli-sark, új állam