Magyar-szlovák külügyminiszteri találkozó: Mindkét fél fogja vissza saját szélsőségeseit

2008. november 10. - 18:26 | Külföld
Nagyon káros mindenkinek, ha a szélsőségesek határozzák meg a magyar-szlovák kapcsolatokat, ezért mindkét oldalon vissza kell fogni a szélsőséges nacionalistákat - hangsúlyozta hétfőn Brüsszelben újságírók előtt Göncz Kinga magyar külügyminiszter, miután az EU külügyminiszteri tanácskozása idején kétoldalú megbeszélést folytatott Ján Kubišsal, a szlovák diplomácia irányítójával.

Úgy vélekedett, hogy szlovák részről most van megértés és talán készség a párbeszéd ilyen szellemű megindítására. Megerősítette, hogy Kubiš december 15-én Budapestre látogat. "Próbálunk csatornákat létrehozni ahhoz, hogy az összes felmerülő problémáról lehessen beszélni" - indokolta Göncz Kinga a hétfői magyar-szlovák külügyminiszteri eszmecserét, megjegyezve, hogy Kubišsal most már egészen sűrűn találkozik.

Mint elmondta, a szlovák külügyminiszter már a hétvégén közölte vele, hogy a Királyhelmecre utazók egyenruhája Szlovákiában törvénybe ütközik, ezért a hatóságoknak fel kell lépniük. A magyar külügyek irányítója nyomatékosan kérte, hogy a szlovák szervek szigorúan a jogszabályoknak megfelelően járjanak el. Ezzel egyben vissza is utalt a dunaszerdahelyi futballmeccs ügyére, amellyel kapcsolatban - mint mondta - a magyar fél kapott ugyan a szlovák rendőrségtől jelentést a történtekről, e jelentés azonban nem volt meggyőző abban a tekintetben, hogy indokolt, arányos volt-e a Dunaszerdahelyen tapasztalt rendőri fellépés. Ján Kubiš a találkozón kifejtette, hogy Szlovákiában komoly aggodalmakat kelt a magyar szélsőségesek megjelenése.

"Mi két és fél éve hallgatjuk Jan Slota megjegyzéseit, amelyekkel folyamatosan sértegeti a magyar közösséget, a magyarokat, Magyarországot" - válaszolta saját elmondása szerint Göncz Kinga. Utalt arra, hogy a Királyhelmecre utazott magyar nacionalisták magatartását a magyar kormány elítéli, míg Slota pártja tagja a szlovák kormánykoalíciónak. Hangsúlyozta, hogy sokkal nagyobb veszélyeket rejt magában, ha a szélsőségesek benn vannak a kormányban.

A magyar külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Szlovákiában vagy a jogszabályok rendszere, vagy a jogszabályok alkalmazása eltér a magyarországitól: jóval keményebb hatósági fellépést tesz lehetővé olyan esetekben is, amikor Magyarországon a véleménynyilvánítás szabadsága az erősebb.

Szlovák újságírók a magyar külügyminisztert arról faggatták, egyetért-e azzal, hogy indokolt lenne miniszterelnöki találkozón tisztázni a magyar-szlovák viszonyban felhalmozódott problémákat. Göncz Kinga utalt arra, hogy a két kormányfő rendszeresen találkozik egymással, ám szerinte a kétoldalú viszony problémáit nem lehet egyetlen hivatalos látogatással megoldani.

"Folyamatos párbeszédre van szükség, minden szinten" - fogalmazott a magyar diplomácia irányítója.

MTI