Panaszt emelnek a Királyhelmecen egyenruhában koszorúzók

2008. november 12. - 18:23 | Külföld
Panaszuk kedvező szlovák elbírálására várnak a Királyhelmecen előállított, magát Nemzeti Őrseregnek nevező csoportosulás tagjai, akik ellen tiltott önkényuralmi jelkép és ruházat viselése miatt emeltek vádat Szlovákiában.

A szervezet vezetői Nyíregyházán tartottak sajtótájékoztatót szerdán. Gyüre Csaba ügyvéd, az őrsereg jogásza elmondta: a korábban közöltekkel ellentétben nem fellebbezést, hanem panaszt nyújtottak be a vádemeléssel szemben, ugyanis más jogorvoslati lehetőség már nincs a szlovák intézkedés ellen.

Királyhelmecen szombaton a szabolcsi csoportosulás megemlékezést tartott az első bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából. A koszorúzáson részt vevők közül 28 egyenruhást a szlovák rendőrség előállított, mert a szlovák jogrend tiltja önkényuralmi jelképek viselését és fasisztoid eszmék propagálását.

Az ügyvéd azt mondta: "a szlovákiai törvények alapján sem számít tiltott önkényuralmi jelképnek az őrsereg rovásírásos H betűt is tartalmazó árpádsávos karszalagja, vagy katonai jellegű ruházata". Megjegyezte: nem tudják, hogy a panaszról mikor, meddig kell dönteniük a szlovák hatóságoknak

A csoportosulás megvádolt 28 tagját - amennyiben mégis csak bíróság elé állítják őket - fél évtől, három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik tiltott önkényuralmi jelkép viseléséért Szlovákiában.

MTI/para