Németh Zsolt visszautasította Gyurcsány ajánlatát, hogy együtt találkozzanak Ficóval

2008. november 14. - 13:33 | Külföld
Gyurcsány Ferenc felajánlotta Németh Zsoltnak, a külügyi bizottság fideszes vezetőjének, hogy szombaton csatlakozzon a Révkomáromba utazó magyar delegációhoz. Erről a kormányszóvivő tájékoztatta az MTI-t pénteken.

Daróczi Dávid a kormányfő azerbajdzsáni látogatásán magyar újságíróknak hozzátette: Németh Zsolt ezt a korábban megszervezett kolozsvári útjára hivatkozva nem tudta elfogadni.

Németh Zsolt szerdán, a külügyi bizottság ülése után - amely meghallgatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt - úgy nyilatkozott: "az érdemi nyilatkozattal járó és a felvidéki magyarság helyzetét érdemben javító megegyezésnek a Fidesz elkötelezett híve", ahogyan az elmúlt években is a támogatta a kormánynak a határon túli magyarokat védő intézkedéseit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a semmitmondó nyilatkozatoknak semmi értelmét nem látják, ebben nem tudnak partnerek lenni. Ilyen nyilatkozat inkább ne szülessen meg, hanem a magyar miniszterelnök használja ki az alkalmat arra, hogy rögzítse Magyarország álláspontját a felvidéki magyarok helyzetét érintő kérdésekben - fogalmazott Németh.

Arra a felvetésre, hogy egyetért-e a miniszterelnökkel, aki szerint a jelenlegi helyzetben fontos, hogy a vitatkozó felek fel tudják-e tenni saját maguknak a kérdést, miben hibáztak, a fideszes politikus azt válaszolta: Magyarországra és a felvidéki magyarokra nagyon veszélyes "szlovák megközelítésnek" tartja, ha nem teszünk világos különbséget a szélsőségesség formái és a helyzetért viselt felelősség között.

A magyar és a szlovák kormányfő találkozója szombaton lesz a révkomáromi (Komárno) városházán.

Gyurcsány Ferenc pénteken reggel az MR1 reggeli műsorában azt mondta: ő kérte Robert Ficótól, hogy csak a szlovák oldalon tartsanak rövid munkatalálkozót, mert szerinte el kell kerülni a látszatát is annak, hogy kvaterkáznak. Leülünk egy irodába, megbeszéljük, amit kell, és mindenki hazamegy - fogalmazott a miniszterelnök.

Szerinte a munkatalálkozó tétje az: világosan és egyenesen beszéljenek arról, miért növekednek a feszültségek, és mind a két ország érdemben tegyen lépéseket ezek csökkentése érdekében.

mti/para