Fico-Gyurcsány: A Fidesz nagyon, az SZDSZ némileg csalódott

2008. november 15. - 15:20 | Külföld
Igazi áttörést nem lehetett várni a Gyurcsány-Fico találkozótól – mondta Eörsi Mátyás (SZDSZ), és Magyarország számára fontos kérdések maradtak ki a közös nyilatkozatból – állítja a Fidesz a szombati Fico-Gyurcsány találkozó kapcsán.

Igazi áttörést nem lehetett várni Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök szombati találkozójától, ezért, ebből kiindulva, akár sikeresnek is értékelhető a megbeszélés, mert elkezdődött a párbeszéd - mondta Eörsi Mátyás. Az SZDSZ ügyvivője azt hangsúlyozta, hogy a résztvevők aláírtak egy négypontos nyilatkozatot és megállapodtak abban, hogy a későbbiekben is folytatódnak a találkozók. Eörsi Mátyás fontosnak nevezte a nyilatkozatot, de hozzátette, hogy magyar szempontból az nem minden kérdésben kielégítő, és Magyarországon éppen ezért a szlovák demokraták támogatását kell megnyerni, hiszen a dunaszerdahelyi mérkőzésen történteket Szlovákia fogja kivizsgálni. Az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke azt mondta, ha egy ország fontos intézményénél, mint például a szlovák rendőrségnél működési zavar támad, akkor a demokrácia fokmérője, hogy kivizsgálják az ügyet és a vizsgálat végeredményét nyilvánosságra hozzák.

A Fidesz sajnálatosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képtelen volt elérni a szlovák kormányfővel folytatott szombati tárgyalásán, hogy Magyarország számára fontos kérdések, így a Dunaszerdahelyen történtek és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ügye bekerüljön a találkozón elfogadott közös nyilatkozatba - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. Az a tény, hogy Dunaszerdahely ügye nem került be a nyilatkozatba, sajnos azt üzeni, hogy a magyar kormány képtelen megvédeni a magyar embereket, akiket "büntetlenül lehet agyba-főbe verni Magyarország határain túl" - mondta a Fidesz szóvivője.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) elítélő szlovák parlamenti határozatot, és sajnálatosnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc képtelen volt elérni azt is, hogy a KMKF-re vonatkozó pont bekerüljön a közös nyilatkozatba.

MTI