Krausz: Nem a szlovák rendőrség, hanem a magyar szélsőjobboldali provokáció a probléma

2008. november 15. - 12:59 | Külföld
Ki kell venni a radikálisok kezéből Magyarország és Szlovákia együttműködésének alakítását - jelentette ki Kiss Péter, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának vezetője szombaton Budapesten a szervezet országos értekezletén; a tanácskozáson elhangzott az is, hogy nem a szlovák rendőrség, hanem a magyar szélsőjobboldal a probléma.

Most annak van igaza ennek a konfliktusnak a kezelésében, aki nem azt keresi, hogy kinek van igaza - vélekedett Kiss Péter kancelláriaminiszter annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök a nap folyamán szlovák partnerével tárgyal Révkomáromban.

    Hozzátette: megoldást kell találni a konfliktus kezelésére, ilyen értelemben mindkét oldalon van tennivaló.
    Kiss Péter azt mondta, a radikálisok kezéből a csendes többség kezébe kell tenni a magyar-szlovák viszony alakítását, azoknak a kezébe, akiknek elemi érdekük az együttműködés és a béke. Szerinte a XX. század egyik legnagyobb tanulsága Kelet-Európában éppen az, hogy nemzeti kivagyiságok konfliktust szíthatnak.
A platform vezetője szerint "van dolgunk a saját szélsőségeseinkkel, és van dolgunk a saját nacionalistáinkkal". Megjegyezte ugyanakkor, hogy minden európai nemzetnek van dolga akkor, ha téved.

"A dunaszerdahelyi balhéba" sem az az egyedülálló, hogy a rendőrök adott esetben túlkapással, vagy más vélemények szerint minden ok nélkül beavatkoztak, mert ez nem példátlan - mondta Kiss Péter, utalva a szlovák futballmérkőzés alatt történtekre.

Úgy vélte, az volna a példátlan, hogy ha a közösség akaratának erejével nem lehetne korrigálni ezt, és azt mondani, hogy ez nem helyes, mi nem így akarunk együttműködni.

A kancelláriaminiszter szerint ezt mind a két fél a maga oldalán kell, hogy rendezze.

Krausz Tamás, a platform alelnöke, történész szerint nem a szlovák rendőrség, hanem a magyar szélsőjobboldali provokáció a probléma.

"Magyarországon legálisan neofasiszta, neonyilas, újnáci csoportok garázdálkodhatnak szabadon, és nem volt ereje a szocialista párti kormánynak, hogy ezeket az újnáci szervezeteket, paramilitáris csoportokat jogilag becsületesen megszüntesse" - fogalmazott az alelnök, akinek szavait taps követte.

Krausz Tamás élesen bírálta a magyar külügyminisztert, aki - szerinte - "eltévedt három fa között", nem látta, vagy nem akarta látni, hogy valójában mi történt.

Úgy vélte, kelet-európai népek soha maguktól nem estek egymásnak, mindig a hatalmi elitek ráhatása kellett ehhez. Ezt meg fogjuk akadályozni - hangoztatta a platform alelnöke, aki szerint a mindennapi életben kell megértetni: nincs Magyarországon helye paramilitáris újfasiszta szervezeteknek.

mti/para